Nieuwsbericht

Wanneer en waar krijg je een sneltest bij GGD Drenthe?

zaterdag 17 april 2021

Wat is het verschil tussen de twee testen die de GGD momenteel gebruikt, op welke locaties krijg je een sneltest en wanneer is een PCR-test noodzakelijk?

De PCR- en de antigeentest analyseren verschillende dingen

 • De PCR-test kijkt naar het genetisch materiaal in het monster. De PCR-test is zo gevoelig dat deze bij de aanwezigheid van enkele virusdeeltjes al een positieve uitslag geeft. De uitslag van een PCR-test is er momenteel bijna altijd binnen 24 uur.
  Bel alleen met 0592 - 709709 als je na 48 uur geen uitslag hebt ontvangen. 

 • De antigeentest (ook wel 'sneltest' genoemd) kijkt naar de eiwitten in het virus. Omdat GGD Drenthe het afgenomen monster direct na de afname zelf analyseert, krijg je bij een antigeentest meestal binnen twee uur de uitslag.
  Bel alleen met 0592 - 709709 als je na 4 uur geen uitslag hebt ontvangen. 

Op alle locaties krijg je in principe de antigeentest
De antigeentest wordt bij GGD Drenthe gebruikt op alle locaties: Assen, Emmen, Meppel en Hoogeveen. Ook kun je op alle locaties je voorkeur aangeven voor een PCR-test. 

Soms is een PCR-test noodzakelijk
Een PCR-test krijg je altijd als:

 • je werkt of je hebt nauw contact met kwetsbare mensen;
  Je kunt met prioriteit getest worden, aan de Aziëweg in Assen of in Emmen (testen in de ochtend, uiterlijk 18.00 uur de uitslag). Hiervoor maak je een testafspraak via 0800-8101 (7.30 – 20.00u).
 • als een eerdere test niet is gelukt;
 • je jonger bent dan 13 jaar;
 • dit jouw persoonlijke voorkeur heeft.

Testen tijdens je quarantaine?
De snelle antigeentest is ook goedgekeurd voor het testen tijdens je quarantaine. Pas als de uitslag op of na de 5e dag van je quarantaine negatief is, mag je de quarantaine opheffen. Je moet wel tot en met de 10e dag het contact met kwetsbare mensen vermijden én je gelijk weer laten testen en thuisblijven als je toch klachten krijgt.

Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten
Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.  

Goed om te weten (voorkom oplichting!): een coronatest of -vaccinatie is altijd gratis bij de GGD.

Meer info over de testen op coronavirus? 
Bekijk de speciale pagina op de site van het RIVM

Meer weten over het testen door GGD Drenthe?
Bekijk onze eigen Coronatestpagina


Laboratoria, ziekenhuizen, GGD’en en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werken nauw samen bij het onderzoek om verschillende antigeentesten te vergelijken met elkaar en met de PCR-test. Doel hiervan is informatie te verzamelen en te kijken op welke manier dit type test in de praktijk ingezet kan worden.