Nieuwsbericht

Wat is het verschil tussen de antigeentest of PCR-test?

dinsdag 05 januari 2021

Deze vraag wordt vaak gesteld. Het verschil tussen de PCR-test en de antigeentest (de zogenoemde ‘sneltest’) is dat de PCR-test kijkt naar het genetisch materiaal en de antigeentest naar de eiwitten in het virus. De PCR-test is zo gevoelig dat het bij de aanwezigheid van enkele virusdeeltjes al een positieve uitslag geeft. De antigeentest geeft pas bij veel meer virusdeeltjes een positieve uitslag op het coronavirus. Daarom is de PCR-test momenteel het meest betrouwbaar. Zowel de PCR-test als de antigeentest zijn gratis bij de GGD.

De PCR-test wordt bij al onze testlocaties ingezet. De antigeentest is in Drenthe alleen beschikbaar in Assen bij het Test- en Vaccinatiecentrum nabij het TT Circuit. Als eerste testlocatie in Nederland analyseert GGD Drenthe het afgenomen monster direct na de afname in speciale aangrenzende analyseruimtes. Dit versnelt het proces. Je hoort op de locatie wanneer je de testuitslag kunt verwachten.

Wat is een antigeentest?

Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die soms een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Een antigeentest is niet zo gevoelig als een PCR-test en niet in staat corona te herkennen als iemand nog maar weinig virusdeeltjes bij zich draagt. Daardoor kan het zijn dat de uitslag van de antigeentest negatief is, terwijl die persoon alsnog Covid-19 blijkt te ontwikkelen. Deze test is daarom betrouwbaar als hij wordt gebruikt bij mensen die klachten hebben die horen bij het coronavirus.

Wat is een PCR-test?

De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid en toont specifiek het coronavirus aan. De PCR-test kan door het verschil in testen, veel eerder coronavirusdeeltjes in je lichaam vaststellen. Ook als er nog maar weinig virusdeeltjes aanwezig zijn. De PCR-test is de meest gebruikte en meest betrouwbare test.

Het verschil in de uitslagtijd

De antigeentest geeft in kortere tijd een uitslag dan de PCR-test. De antigeentest wordt geanalyseerd op de locatie zelf. Daardoor is de uitslag sneller beschikbaar (binnen enkele uren). Soms is de betrouwbaarheid van de test zo belangrijk dat alleen een PCR-test die zekerheid kan geven. Dit is bijvoorbeeld bij zorgmedewerkers* of kwetsbare mensen het geval en wanneer je als nauw contact op dag 5 van je quarantaine zonder klachten komt testen. De uitslag van een PCR-test is er momenteel op al onze testlocaties bijna altijd binnen 24 uur.  

Afspraak maken om te testen

De toewijzing voor de PCR- of antigeentest is afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal antigeentesten. Op dit moment is die ruim voldoende. Dat betekent dat je bij de testlocatie bij het TT-circuit in Assen in principe de antigeentest krijgt, tenzij voor jouw situatie een PCR-test het meest geschikt is.

Als je een afspraak maakt via 0800-1202 voor een coronatest, kun je wel specifiek vragen om aan de TT-locatie in Assen getest te worden. Iets verder rijden misschien, maar dus wel veel sneller de uitslag. Maak je online een testafspraak via www.coronatest.nl? Aan de hand van je postcode krijg je suggesties van testlocaties bij jou in de buurt. Je kunt zoeken op Assen (postcode 9401), zodat de TT-locatie ook bij de resultaten komt. 

*Werk je/heb je nauw contact met een medische risicogroep? Dan maak je een afspraak via de prioriteitslijn 0800-8101. Je krijgt dan automatisch de juiste test voor jouw situatie. Dit nummer is bereikbaar vanaf 7:30u. Je wordt dan in de ochtend getest aan de Aziëweg in Assen en krijgt dezelfde dag de uitslag. 

Meer info over de testen op coronavirus? Bekijk de speciale pagina op de site van het RIVM

Laboratoria, ziekenhuizen, GGD’en en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  werken nauw samen bij het onderzoek om verschillende antigeentesten te vergelijken met elkaar en met de PCR-test. Doel hiervan is informatie te verzamelen en te kijken op welke manier dit type test in de praktijk ingezet kan worden.