Nieuwsbericht

Kinderboerderij De Beekdalhoeve in Assen 250e rookvrije kinderboerderij

vrijdag 20 november 2020

Vanaf 20 november is kinderboerderij De Beekdalhoeve in Assen rookvrij. Het is de 250e kinderboerderij in Nederland waar niet meer gerookt mag worden. Wij moedigen alle sport- en speellocaties in Drenthe aan dit goede voorbeeld te volgen. Evelien Kalisvaart projectmedewerker bij de GGD licht toe: “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dat is nu nog niet vanzelfsprekend. Een rookvrije speelplek biedt kinderen een veilige omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen in goede gezondheid.”

Wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen overhandigde het officiële bord ‘Rookvrij’ op vrijdag 20 november aan De Beekdalhoeve. Ook zij is blij met de inspanning van de kinderboerderij: “Ook dit is weer een goede stap op weg naar een samenleving waarin kinderen niet gaan roken of met rook in aanraking komen.”

De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek voor iedereen
Stichting Schouder aan Schouder en Stichting Kinderboerderij Marsdijk willen dat De Beekdalhoeve een veilige en gezonde plek is voor iedereen. Zij dragen graag bij aan een rookvrije generatie. Cynthia de la Rambelje en Margreet Agema-Konijnenbelt van de dagbesteding: “Het is een plek waar je naar toe kunt komen voor je rust, voor een gezellig praatje en om plezier te beleven met de dieren en de omgeving. Een rookvrije omgeving betekent voor ons dat we kunnen werken en leren in een gezonde omgeving. En ook voor de dieren is het prettiger.”

Een gewoonte aanpassen is moeilijk, maar het kan!
De Beekdalhoeve is een mooi voorbeeld van een kinderboerderij waar ook zorgcliënten dagbesteding hebben. ‘Aanjager rookvrije kinderboerderijen’ Hans de Rijk zegt hierover: ”Het nemen van de rookvrije stap is voor kinderboerderijen met een zorgonderdeel soms net iets ingewikkelder dan het maken van een rookvrije keuze voor alleen bezoekers. Een gewoonte aanpassen is moeilijk en in de situatie van zorgcliënten vaak nog iets ingrijpender. Juist om die reden is het mooi dat bij de 250e rookvrije boerderij zichtbaar wordt dat het goed mogelijk is om de stap samen te maken.”   

Samen voor een rookvrije omgeving
Gemeenten, GGD’en en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij stimuleren sportclubs, verenigingen en ook kinderboerderijen met kennis en kunde om sport- en speellocaties rookvrij te maken. Voor veel kinderen is een bezoek aan de kinderboerderij iets wat ze vaak doen. Dan is het goed om van de kinderboerderij een rookvrije (kind)omgeving te maken en dus rookvrij te zijn als bijdrage aan een gezonder Nederland. De Beekdalhoeve draagt hiermee lokaal bij aan de doelstellingen uit het Nationaal Preventie Akkoord. Meer informatie over rookvrije kinderboerderijen is te vinden op www.kinderboerderijenactief.nl/rookvrij