Nieuwsbericht

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe

dinsdag 17 november 2020

De daling van het aantal besmettingen verloopt in Drenthe minder snel dan de afgelopen weken. De landelijke maatregelen lijken effect te hebben, maar het is belangrijk dat het aantal besmettingen verder afneemt. Het aantal testen bij GGD Drenthe neemt momenteel ook af. Er is nog veel testcapaciteit over. Dat betekent dat mensen nu zeer snel terecht kunnen. Ook de uitslag volgt snel.

Aantal besmettingen
Er waren de afgelopen week 563 positieve testuitslagen in Drenthe. Dat is 14% minder dan vorige week (652). Ook het vindpercentage* in Drenthe is licht gedaald, naar 8,4%. Per 100.000 inwoners waren er de afgelopen week 114 besmettingen (vorige week 132). Landelijk is het relatieve aantal ook gedaald, van 268 naar 218 per 100.000 inwoners.

Verdeling leeftijdsgroepen
De besmettingen lijken zich meer te verdelen over de verschillende leeftijdsgroepen, met iets meer besmettingen bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar en volwassenen tussen de 35 en 59 jaar.

Bronnen van besmetting
De waarschijnlijke bron van besmetting blijft bij de meeste mensen de thuissituatie (57%), bezoek van familie of vrienden (21%) en de werksituatie (16%).

Ziekenhuisopnames 
In de ziekenhuizen in Drenthe werden de afgelopen week 9 COVID-patiënten opgenomen (vorige week 6). Op 16 november lagen 15 patiënten op de verpleegafdelingen en 10 op de IC (vorige week 18 en 11).

Testen 
GGD Drenthe heeft de afgelopen week 4920 testen uitgevoerd, 17% minder dan vorige week (5961). De doorlooptijd van de aanvraag van de test tot de uitslag is gemiddeld 33 uur: gemiddeld 8 uur van afspraak tot test en 25 uur van test tot uitslag. Meestal kun je dezelfde dag nog terecht en de uitslag volgt snel. Soms al op dezelfde dag en anders uiterlijk de volgende.

De GGD-testlocatie in Emmen verhuisde op 11 november naar een locatie die 'winterproof' is. Op maandag 16 november opende de extra GGD-testlocatie in Hoogeveen. 

*Het vindpercentage is berekend op basis van het totaal aantal uitgevoerde testen door de GGD en het totaal aantal positief geteste personen in Drenthe. Het is een benadering. Binnen het totaal aantal testen zijn ook testen die voor personen uit andere regio's zijn uitgevoerd. Testen die gedaan zijn bij bijv. ziekenhuizen staan niet in het totaal aantal testen geregistreerd.

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl.