Nieuwsbericht

Belangrijke informatie over antigeentesten

vrijdag 20 november 2020

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan bij voorkeur testen op een GGD-locatie. In Drenthe kun je momenteel heel snel terecht en heb je de volgende dag de uitslag. Op de GGD XL-locatie bij de Martiniplaza in Groningen kan iedereen met klachten nu gratis een antigeentest laten doen. Je hebt de uitslag dan binnen enkele uren. In dit bericht lees je wat belangrijk is om te weten over antigeentesten.

Je laten testen bij de GGD is veilig, betrouwbaar, gratis en snel
Kies je voor een andere testfaciliteit, dan zijn dit de aandachtpunten voor antigeentesten:

  • Antigeensneltesten zijn alleen goedgekeurd om te gebruiken bij mensen met klachten.  
  • Heb je ernstige klachten? Bel dan met de huisarts (test niet bij de testfaciliteit).
  • Behoor jij tot de risicogroep, werk je met of ben je huisgenoot van mensen uit de risicogroep? 
  • Doe dan bij voorkeur gelijk een GGD-/PCR-test of laat een negatieve antigeentestuitslag altijd bevestigen door een GGD-/PCR-test.
  • Een negatieve testuitslag is altijd een momentopname. Ben je in quarantaine, dan blijft de quarantaineperiode gelijk. Een quarantaineperiode wordt niet korter met een negatieve testuitslag. 

Per 1 december 2020 verandert het beleid voor testen en quarantaine. Lees hier het bericht. 

Bij GGD Drenthe snel getest en snel de uitslag
In Drenthe kun je momenteel vaak dezelfde dag terecht en heb je de volgende dag de uitslag. De GGD-testlocaties zijn in Assen, Emmen (beide 7 dagen per week), Meppel en Hoogeveen (werkdagen). Ben je onmisbaar in de zorg of op school, dan word je (via 0800-8101) in de ochtend getest en heb je ’s avonds de uitslag.  

Antigeentesten bij GGD-locatie in Groningen: uitslag binnen paar uur
Bij de nieuwe XL-locatie bij de Martiniplaza worden alleen antigeentesten gebruikt. Deze locatie is toegankelijk voor fietsers, automobilisten en voetgangers. Ook hiervoor kan via 0800-1202 en coronatest.nl (met DigiD) een afspraak worden gemaakt. Deze test is ook gratis en de uitslag volgt binnen een paar uur via coronatest.nl.  Bekijk op NOS.nl een video over hoe een antigeentest werkt.

Doorlink naar belangrijke informatie voor beheerders/artsten van niet-GGD testfaciliteiten