Nieuwsbericht

Voorrang testen zorg en onderwijs: hoe het werkt

maandag 21 september 2020

Een deel van het zorg- en onderwijspersoneel krijgt sinds 21 september voorrang bij het maken van een testafspraak en het ontvangen van de uitslag. In dit bericht lees je hoe dit werkt.

Zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers krijgen voorrang wanneer zij onmisbaar zijn voor de continuïteit van directe patiëntenzorg én zij op grond van de wet tegen betaling zorg verlenen. Alleen wanneer je aan alle criteria voldoet, bel je met het speciale coronatest prioriteitsnummer. De callcenter medewerker vertelt dan wanneer en waar je je kunt melden voor de test. 

Bij de testlocatie laat je je identiteitsbewijs zien en het bewijsstuk waarmee je aantoont dat je betaald in de zorg werkt. Je mag deze bewijsstukken op papier tonen of via je telefoon.

Je krijgt de testuitslag uiterlijk binnen 24 uur. Je kunt deze raadplegen via coronatest.nl. Als je geen DigiD hebt óf de uitslag positief is, krijg je de uitslag telefonisch.  

Kijk voor meer informatie op: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zorgmedewerkers-en-docenten-testen-op-corona

 

Leraren

Het gaat om onderwijspersoneel in het: 

  • basisonderwijs;
  • speciaal (basis)onderwijs;
  • voortgezet speciaal onderwijs;
  • voortgezet onderwijs.

Leraren krijgen alleen prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Heb je klachten die passen bij het coronavirus, dan meld je je bij de schoolleider. Die bepaalt of je voor de voorrangsprocedure in aanmerking komt. Zo ja, dan krijg je van hem/haar een voorrangsverklaring en bel je met het speciale coronatest prioriteitsnummer. De callcenter medewerker vertelt dan wanneer en waar je je kunt melden voor de test. 

Bij de testlocatie laat je je identiteitsbewijs en de voorrangsverklaring zien. Je mag deze bewijsstukken op papier tonen of via je telefoon. Je krijgt de testuitslag uiterlijk binnen 24 uur. Je kunt deze raadplegen via coronatest.nl. Als je geen DigiD hebt óf de uitslag positief is (je hebt corona) krijg je de uitslag telefonisch. 

Kijk voor meer informatie op: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zorgmedewerkers-en-docenten-testen-op-corona