Nieuwsbericht

Update praktijktest CoronaMelder

maandag 14 september 2020

Om de kans op verspreiding van het coronavirus te helpen beperken, startte op 17 augustus de praktijktest van CoronaMelder. Als Drent kun je nog steeds meedoen aan de praktijktest. Die loopt door, totdat de het gebruik van de app landelijk wordt ingevoerd. Hieronder een update van de test tot nu toe.

Wijziging testbeleid CoronaMelder
In de testversie van CoronaMelder was het handelingsadvies opgenomen om na een melding ook zonder klachten een coronatest aan te vragen. Door de toegenomen druk op de testcapaciteit stopt dit deel van de praktijktest.  Je maakt nu – net als iedereen – alleen een testafspraak als je klachten hebt.

Praktijktest CoronaMelder: de tussenstand
CoronaMelder is in totaal 1,2 miljoen keer gedownload. In de testregio’s hebben ruim 1100 mensen zich laten testen naar aanleiding van een melding in de app. 96% van de mensen die zich na een melding lieten testen hadden al klachten. De waarschuwing via CoronaMelder was voor hen wellicht een extra stimulans tot testen.

Wanneer CoronaMelder landelijk wordt geïntroduceerd is nog steeds onduidelijk. Er is een wet nodig die onder andere regelt dat het downloaden van CoronaMelder altijd vrijwillig is. Deze wet is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer. Eerder deze week was er een technische briefing in de Eerste Kamer en zij bespreken de spoedwet binnenkort. Zodra zij de wet aannemen, kan de invoering plaatsvinden. Tot die tijd duurt de praktijktest nog voort in de 5 testregio’s.

Wijziging website en Helpdesk CoronaMelder
Sinds de start van de praktijktest is de website coronamelder.nl online. Je kunt nu ook je vragen over CoronaMelder mailen via het contactformulier op de website. Daarnaast zijn de openingstijden van Helpdesk CoronaMelder (0800-1280) verruimd. Helpdesk CoronaMelder is nu 7 dagen per week bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur.

Lees hoe je meedoet met de praktijktest in Drenthe.