Nieuwsbericht

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

donderdag 04 april 2019

GGD Drenthe biedt een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangeren tussen de 28ste en 32ste week van de zwangerschap. Door de vaccinatie maakt de moeder afweerstoffen aan die de baby meekrijgt. Hierdoor is de baby al vóór de eerste inentingen op het consultatiebureau beschermd tegen een kinkhoestinfectie.

Waarom vaccineren tegen kinkhoest?
Sinds 20 jaar komt kinkhoest weer meer voor. Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet beschermd tegen kinkhoest en juist voor deze groep is kinkhoest gevaarlijk. Na een kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen beschermen tegen kinkhoest en komen via de navelstreng ook bij de baby. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd.

Rijksvaccinatieprogramma (RVP)
Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland een kinkhoestvaccinatie aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deze wordt door de jeugdgezondheidszorg van de GGD gegeven. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen deze vaccinatie zelf, op eigen kosten, halen op het reizigersspreekuur van GGD Drenthe of bij de huisarts.

Nu al een afspraak maken?
Je kunt op eigen kosten (€55,75) een kinkhoestvaccinatie krijgen tijdens het reizigersspreekuur van GGD Drenthe. Maak een afspraak via de reizigerslijn: 0592 – 306 244 (ma - vr 12.30 – 16.30 uur) of online via de afsprakenplanner.

Voor meer informatie kijk je hier.