Nieuwsbericht

GGD Drenthe stelt winterregeling in voor buitenslapers en slechtbehuisden

dinsdag 12 februari 2013

Volgens de weersvoorspellingen zal de komende dagen de gevoelstemperatuur onder de -5 graden blijven. Daarom heeft GGD Drenthe besloten de winterregeling van kracht te laten gaan. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden gezondheidsrisico’s lopen door de kou. Het is de tweede keer deze winter dat de winterregeling van kracht is.

Winterregeling

Er werken allerlei zorgorganisaties mee aan de winterregeling, zoals gemeenten, OGGz-netwerken, politie, het Leger des Heils en Kommarin, de GGz, VNN en maatschappelijk werk. Met de strenge vorst zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor deze mensen wordt opvang geregeld.

Gevaarlijk

In Drenthe is bekend dat er mensen wonen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en electra. Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat.

Melden

Inwoners van Drenthe die iemand kennen die in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, kunnen dat melden via het OGGz-meldpunt (0900) 3722722, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. Buiten kantoren kunnen zij contact opnemen met de politie via 0900-8844. Als iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt, belt u natuurlijk altijd 112. Na een melding wordt de situatie zo snel mogelijk ingeschat en worden passende maatregelen getroffen.