Naamloos document

Het bron- en contactonderzoek bij GGD Drenthe?

Ben je positief getest, dan krijg je zo snel mogelijk een telefoontje van een medewerker van GGD Drenthe. 

De GGD-er start dan het bron- en contactonderzoek (BCO) met je op. Het doel hiervan is zo snel mogelijk iedereen te bereiken die mogelijk ook besmet is. Zo helpen we voorkomen dat zij ook weer anderen besmetten.

Wat kun jij doen?

De bron- en contactonderzoeker vraagt je alvast een lijst te maken met namen van iedereen waarmee je contact had. Je gaat terug vanaf twee dagen voordat je klachten zijn begonnen. 

Verdeel deze contacten in de 3 categorieën:

 1. Huisgenoten
 2. Nauwe contacten:
  - Dit zijn personen met wie je langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter gedurende de dag. (Bv de kapper).
  - Of personen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. Bv mensen die je zoende of iemand die je in het gezicht heeft gehoest.
  - Ook personen die een melding kregen via de CoronaMelder app zijn nauwe contacten.

 3. Overige contacten: dit zijn personen waarmee je langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was, of minder dan een kwartier binnen 1,5 meter gedurende de dag. (bv collega of klasgenoot)

  Het is belangrijk aan te geven of hier kwetsbaren tussen zitten of mensen die met hen werken (bv zorgmedewerkers)

Samen met jou, kijken we hoe we zo snel mogelijk je contacten kunnen informeren. In principe doen wij dat. Soms is het nodig en mogelijk dat we dat samen doen, zodat iedereen zo snel mogelijk wordt geïnformeerd.

Bij een groot aantal positieven, start het bron- en contactonderzoek altijd bij degene waarbij het risico op een ernstiger verloop of op een grote/risicovolle verspreiding kan plaatsvinden.  

Anoniem blijven?
Wij gaan zorgvuldig om met jouw privacy. Alles draait alleen om het zo snel mogelijk informeren van alle betrokkenen zodat we de verspreiding van het virus tegengaan. 

 • GGD Drenthe zal bij het benaderen van contacten, werkgevers, school, sportclubs, etc. nooit zonder jouw toestemming vermelden wat je naam is.
 • Ook de mogelijke bron van jouw besmetting wordt niet gedeeld. 

Wil je dat jouw gegevens na het bron- en contactonderzoek worden verwijderd? Stuur dan een e-mail naar privacy@ggddrenthe.nl.

Documentatie
Je kunt pro-actief of op verzoek van de GGD zelf ook contacten informeren. Alle documentatie over welke leefregels er gelden, kun je vinden op de site van de LCI RIVM   

Delen van je CoronaMelder sleutel

Gebruik je de CoronaMelder app en ben je positief getest? Dan kun je jouw ‘GGD-sleutel’ in de app delen met de GGD. Door samen met de GGD een melding te versturen, informeer je in één keer automatisch (en anoniem) ook iedereen die je niet kent (of je herinnert) dat ze mogelijk besmet kunnen zijn en wat dat voor hen betekent. Jouw gegevens zijn volledig anoniem. Lees meer over de privacy via coronamelder.nl.

Verschil tussen isolatie en quarantaine

Bekijk de informatie inclusief korte uitlegvideo's over isolatie of quarantaine op onze webpagina.