Naamloos document
Klik om te vergroten

Het bron- en contactonderzoek bij GGD Drenthe?

Ben je positief getest, dan krijg je zo snel mogelijk een telefoontje van een Bron- en Contactonderzoeker. 

Onze medewerker start samen met jou het bron- en contactonderzoek op. Het doel hiervan is zo snel mogelijk iedereen te bereiken die mogelijk ook besmet is. Zo helpen we voorkomen dat zij ook weer anderen besmetten. Bekijk de korte video wat is Bron- en Contactonderzoek?

Wat kun jij doen?

Lijst van je contacten

De bron- en contactonderzoeker vraagt je een lijstje te maken met namen van iedereen waarmee je contact had. Je gaat terug vanaf twee dagen voordat je klachten zijn begonnen. Geef duidelijk aan om wat voor soort contacten het gaat.

Er zijn drie soorten/categorieën contacten. 

 1. Huisgenoten

 2. Nauwe contacten:
  - mensen met wie je langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter gedurende de dag. (bv de kapper). Of

  - mensen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. (Bv mensen die je zoende of iemand die je in het gezicht heeft gehoest.)

  Ook personen die een melding kregen via de CoronaMelder app en reizigers uit het buitenland waarvoor een negatief reisadvies geldt, worden door de GGD gezien als nauwe contacten.

 3. Overige contacten:
  - mensen met wie je langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was, of

  -mensen met wie je minder dan een kwartier binnen 1,5 meter gedurende de dag was. (bv collega of klasgenoot)

  Het is belangrijk bij de onderzoeker aan te geven of hier kwetsbare mensen tussen zitten of mensen die met hen werken (bv zorgmedewerkers).

Informeren van huisgenoten, nauwe en overige contacten.
Samen met jou, kijken we hoe we het snelste je contacten kunnen informeren. In principe doen wij dat. Soms is het nodig en mogelijk dat we dat samen doen, zodat iedereen zo snel mogelijk wordt geïnformeerd.

Alle documentatie over welke leefregels er voor wie gelden, kun je vinden op de site van de LCI RIVM 

Bij een groot aantal besmettingen in Drenthe, moeten wij keuzes maken en start het bron- en contactonderzoek als eerste bij:

 • kwetsbaren: mensen waarbij het risico op een ernstiger verloop van corona hoog is. En bij:
 • mensen waarbij het risico op een grote verspreiding hoog is. (bv na een demonstratie)


Anoniem blijven?
Wij gaan zorgvuldig om met jouw privacy en begrijpen het als je anoniem wilt blijven. Bij het uitvoeren van een bron- en contactonderzoek draait alles en alleen om het zo snel mogelijk informeren van alle betrokkenen zodat we verdere verspreiding van het coronavirus beperken. 

 • GGD Drenthe zal bij het benaderen van contacten, werkgevers, school, sportclubs, etc. nooit zonder jouw toestemming vermelden wat je naam is.
 • Ook de mogelijke bron van jouw besmetting wordt niet gedeeld. 

Wil je dat jouw gegevens na het bron- en contactonderzoek worden verwijderd, dan stuur je een mail met dat verzoek naar privacy@ggddrenthe.nl.

  

Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

Bekijk de informatie inclusief korte uitlegvideo's over isolatie of quarantaine op onze webpagina.

 

Gebruik je de CoronaMelder app en ben je positief getest?

Dan kun je jouw ‘GGD-sleutel’ van deze app delen met de Bron- en Contactonderzoeker. Door samen met de GGD een melding te versturen, informeer je in één keer automatisch (en anoniem) iedereen die je kent én niet kent (of je herinnert). Ze lezen in het bericht dat ze mogelijk besmet kunnen zijn en wat dat voor hen betekent. Jouw gegevens zijn volledig anoniem.

Lees meer over de privacy via coronamelder.nl.