Waarom de app gebruiken?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Gebruik van de app is natuurlijk vrijwillig. 

Iedere Nederlander kan de app gebruiken. 

  • Download de app. Via de appstore van je telefoon.
  • Installeer de app. Op de telefoon word je stapsgewijs geholpen. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.
  • Zet je bluetooth aan én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent.
  • Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben en dit heeft aangegeven in de app? Dan krijg je een melding waarin precies staat wat je kunt doen.
  • Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. 

CoronaMelder op pauze? Vergeet dan niet om hem weer aan te zetten!

Soms kan het handig zijn om de CoronaMelder-app tijdelijk op pauze te zetten, bijvoorbeeld wanneer je je telefoon in een kluisje of een 'telefoonzak' achterlaat. Of als je goed beschermd bent door medische beschermingsmiddelen, op werk of op school. De app houdt dan tijdelijk niet bij of je in de buurt bent van andere CoronaMelder-gebruikers. Maar vergeet niet om hem daarna weer aan te zetten!

Lees meer in het nieuwsbericht van 11 maart 2021

Quarantaine

Krijg je een melding in de app? Dan blijf je thuis. Ontwikkel je klachten? Dan is het goed om je te laten testen. In principe blijf je tien dagen thuis, maar sinds 1 december is het mogelijk om op de vijfde dag van je quarantaine een testafspraak in te plannen via een speciaal telefoonnummer. Is de testuitslag negatief, dan wordt de quarantaine opgeheven. Wel blijf je gedurende veertien dagen, na het laatste contact met een besmet persoon, alert op eventuele klachten en vermijd je sowieso nog tien dagen na de blootstelling het contact met kwetsbare personen.

In de periode dat je in quarantaine bent, ontvang je ook geen bezoek. Hetzelfde geldt wanneer je uit een risicogebied komt dat gemarkeerd is als oranje of rood.

Ga voor meer informatie over quarantaine naar: rivm.nl/coronavirus-covid-19/quarantaine.

Goed om te weten

Website, vragen en Helpdesk CoronaMelder

De website coronamelder.nl geeft meer info. Je kunt nu ook je vragen over CoronaMelder mailen via het contactformulier op die website.

Voor technische vragen over de app of hulp bij het instellen kun je contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280  die 7 dagen per week bereikbaar is tussen 08.00 en 20.00 uur. Mailen kan naar helpdesk@coronamelder.nl

  • De app is nog in ontwikkeling.
  • Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  • CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.
  • In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in. Je blijft anoniem.
  • De app is geen vervanging van maatregelen. Het blijft belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en vaak je handen te wassen.