Naamloos document
Naamloos document
Quarantaine of isolatie
Naamloos document

In isolatie ga je als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je bent getest en de uitslag is positief. Je blijft dan thuis, zodat je het virus niet verder verspreidt. Houd ook thuis zoveel mogelijk afstand van je huisgenoten. 

In quarantaine ga je als een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en blijft daarom 10 dagen thuis. Je kunt al twee dagen voordat je klachten beginnen besmettelijk zijn voor anderen.

Doe een quarantaine check.
Deze handige en uitgebreide online tool van Rijksoverheid beschrijft vanuit verschillende situaties wanneer en hoe je in thuisquarantaine moet. Door een aantal vragen te beantwoorden krijg je als bezoeker advies op maat.   

 

Isolatie

Na een positieve coronatest
Bij een positieve uitslag start de GGD het bron-en contactonderzoek. De GGD belt je hiervoor en bespreekt de leefregels voor jouw persoonlijke situatie met je. 

Alle mensen die bij je in huis wonen gaan in quarantaine. Op de site van het RIVM staan de leefregels 

‘Wanneer ben ik symptoomvrij en mag ik uit isolatie?’  

 • Ben je positief getest? Je kunt uit isolatie wanneer:
 • de eerste dag met klachten minimaal 7 dagen geleden is (14 dagen bij mensen met een verminderde weerstand) én je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij COVID-19. 
 • Het gaat dan specifiek om de volgende klachten: 
 • geen koorts
 • geen diarree
 • geen spierpijn
 • geen keelpijn
 • geen benauwdheid
 • geen neusverkoudheid
 • en niet meer hoest. 

 

Moeheid, anosmie en dysgeusie (anosmie en dysgeusie is minder/niet ruiken en proeven) spelen geen rol bij de definitie van symptoomvrij. Deze klachten kunnen een paar dagen tot weken langer aanhouden, zoals bekend is bij andere virale verwekkers, zonder dat nog sprake is van besmettelijkheid. 

Klachten die bij jezelf bekend zijn als hooikoorts, astma en chronische hoest (om andere redenen) vallen niet onder symptomen van COVID-19. Moeheid en verlies van reuk en smaak kun je langer last van houden, terwijl je dan niet meer besmettelijk bent. 


Quarantaine

Wanneer ga je in quarantaine?

 • Als iemand in je huishouden positief is getest.
 • Als je nauw contact bent van iemand met COVID-19. 
 • Als je via de app Coronamelder een melding hebt gekregen.
 • Als je terugkomt uit het buitenland.(een hoogrisicoland voor COVID-19).

Overige contacten hoeven niet in quarantaine. 

 

Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand met corona?
Je gaat 10 dagen in thuisquarantaine als je een huisgenoot of nauw contact bent.

Je bent een nauw contact als je in de besmettelijke periode in totaal/opgeteld langer dan 15 minuten op een dag contact had binnen 1,5 meter. Ook als je een melding van de CoronaMelder hebt gehad, word je gezien als nauw contact. Bekijk een eenvoudige uitleg op Steffie.nl

Advies om in quarantaine te gaan, maar dat lukt thuis niet?
In sommige gevallen biedt de Veiligheidsregio je een oplossing aan. Bijvoorbeeld wanneer je vanuit een risicogebied aankomt in Nederland of je op je verblijfplaats met meerdere huishoudens woont. De voorkeur gaat altijd uit naar een oplossing in de thuissituatie. Is dit absoluut niet mogelijk, dan kun je hierover met de GGD in gesprek. Samen onderzoek je mogelijke oplossingen. Lukt dat niet, dan biedt de Veiligheidsregio je een locatie aan. Dat kan bijvoorbeeld een kamer in een Covid-huis zijn of een woning waar je als gezin tijdelijk gebruik van kunt maken. Het is de plicht van de Veiligheidsregio om dit te faciliteren. Je bent niet verplicht om hier gebruik van te maken.

Testen tijdens quarantaine

Testen kan op 3 momenten:

 • Direct: nadat je hoort dat je een nauw contact bent, kun je direct testen. Ook als je geen klachten hebt. Je maakt dan een testafspraak via 0800-2035. Bij een negatieve testuitslag moet je nog wel in quarantaine blijven. Je kunt nog ziek worden.
 • Bij klachten: maak zo snel mogelijk een afspraak, via 0800-1202 of coronatest.nl (met de DigiD). Bij een negatieve testuitslag moet je nog wel in quarantaine blijven. Je kunt alsnog besmet blijken.
 • Op of na dag 5 van je quarantaine: alleen als deze testuitslag negatief is, kan je thuisquarantaine stoppen. Houd je nog wel aan de volgende leefregels:
 • Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het laatste risicovolle contact.
 • Werk je in de zorg, overleg dan met je werkgever of en wanneer je weer mag werken.
 • Blijf ook op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt of je klachten veranderen, blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.

Lees meer over het nieuwe testbeleid in het nieuwsbericht

Niet getest? 
Dan blijf je 10 dagen thuis, gerekend vanaf het laatste risicocontact. Heb je op dag 10 geen klachten, dan mag je op dag 11 weer naar buiten.  

 

Meer weten over quarantaine en isolatie?
Onderstaand stroomschema kan je helpen bepalen of je wel of niet in isolatie of quarantaine moet. 

Naamloos document

Handige links: