Naamloos document

Het bron- en contactonderzoek bij GGD Drenthe?

Ben je positief getest, dan krijg je altijd zo snel mogelijk een telefoontje van een medewerker van GGD Drenthe. Dat is in ieder geval binnen 24 uur. 

De GGD-er start gelijk het bron- en contactonderzoek (BCO) met je op. Het doel hiervan is zo snel mogelijk iedereen te bereiken die mogelijk ook besmet is. Zo helpen we voorkomen dat zij ook weer anderen besmetten. Je hebt zelf een heel belangrijke rol in dit bron- en contactonderzoek. Deze video van Rijksoverheid legt uit wat BCO is. Onderaan deze pagina's staan video's over wat isolatie en quarantaine is en wat je kunt doen.

Wat kun jij doen?

 • De Bron- en contactonderzoeker vraagt je alvast een lijst te maken.
 • Op deze lijst zet je namen van iedereen waarmee je contact had. Je gaat terug vanaf twee dagen voordat je klachten zijn begonnen.
 • Verdeel deze contacten onder in de volgende 3 categorieën. Dit stroomschema helpt bij het bepalen van je contacten.
 1. Huisgenoten
 2. Nauwe contacten: dit zijn personen met wie je langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter. Bijvoorbeeld de kapper of pedicure. Of personen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen met wie je hebt gezoend, of iemand die je in het gezicht heeft gehoest.
 3. Overige contacten: dit zijn personen waarmee je langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was. Zoals een collega of klasgenoot.
 • Het is belangrijk aan te geven of hier kwetsbaren tussen zitten. Dus mensen die kwetsbaar zijn of die werken met kwetsbare personen, zoals zorgmedewerkers.
 • Geef ook aan als je veel contacten tegelijk hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je op een bijeenkomst of feest was.
 • Samen met jou, kijken we hoe we zo snel mogelijk je contacten kunnen informeren. In principe doen wij dat. Soms is het nodig en mogelijk dat we dat samen doen, zodat iedereen zo snel mogelijk wordt geïnformeerd.
 • De GGD doet altijd de contacten waarbij risico is op een ernstiger verloop of een grote en/of risicovolle verspreiding van het coronavirus.


Anoniem blijven?
Wij gaan zorgvuldig om met jouw privacy. Alles draait alleen om het zo snel mogelijk informeren van alle betrokkenen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen. 

 • GGD Drenthe zal bij het benaderen van contacten, werkgevers, school, sportclubs, etc. nooit zonder jouw toestemming vermelden wat je naam is.
 • Ook de mogelijke bron van jouw besmetting wordt niet gedeeld. Dat is helemaal aan jou. 

Documentatie
Je kunt pro-actief of op verzoek van de GGD zelf ook contacten informeren. Alle documentatie over welke leefregels er gelden, kun je vinden op de site van de LCI RIVM   

Delen van je CoronaMelder sleutel

Gebruik je de CoronaMelder app? Dan kun je jouw ‘GGD-sleutel’ delen met de GGD. Deze vind je in de app. Met deze sleutel kunnen alleen mensen die besmet zijn een melding versturen. Door samen met de GGD een melding te versturen, informeer je in één keer automatisch (en anoniem) ook iedereen die je niet kent (of je herinnert) dat ze mogelijk besmet kunnen zijn en wat dat voor hen betekent.

Leefregels

 • je blijft in thuisisolatie tot en met 7 dagen na je eerste klachten
  én je minimaal 24 uur klachtenvrij bent.

 • Je huisgenoten kunnen tot en met 14 dagen na hun laatste nauwe contact met jou nog besmet blijken. Zij moeten dus vaak nog wat langer dan jij thuis blijven. Als zij in die periode klachten krijgen, is het belangrijk om zich te laten testen.

 • Zit het aantal dagen erop, maar twijfel je of je nog besmettelijk zou kunnen zijn of heb je andere vragen? Overleg dan met GGD Drenthe wat in die situatie het beste is 0592 360 300.

Verschil tussen isolatie en quarantaine
In isolatie doe je als je klachten hebt die bij COVID-19 passen. Of als je getest bent en de uitslag is positief. Je blijft dan thuis, zodat je het virus niet verder verspreidt. 

Quarantaine is een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en blijft daarom 10 dagen thuis.
Bekijk alle informatie op onze webpagina.

Video's met uitleg over het verschil en de leefregels bij isolatie of quarantaine.

Naamloos document