Doe mee aan de Drentse praktijktest van CoronaMelder

Waarom meedoen aan deze praktijktest?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of het werkproces van de GGD’en goed aansluit bij de app. Als Drent kun je meedoen aan de praktijktest.  

Met de resultaten van de praktijktest worden de app en het werkproces geoptimaliseerd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

Zo doe je mee

Inwoners en bezoekers van Drenthe kunnen eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. 

1.     Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.

2.     Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.

3.     Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent.

4.     Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben en dit heeft aangegeven in de app? Dan krijg je een melding met het advies 10 dagen thuis te blijven. Krijg je klachten, binnen die 10 dagen of erna? Bel dan 0800-1202 voor een testafspraak. 

5.     Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun je deze app blijven gebruiken. Je kunt de app gewoon op je telefoon laten staan.

Hulp nodig bij het installeren van de app?

  • Vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten.
  • Ook kun je in iedere gemeente in Drenthe terecht bij tenminste één bibliotheek. Voor meer info, check: bibliothekendrenthe.nl/coronamelder
  • Of neem contact op met de telefonische helpdesk via 0800-1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Quarantaine

Quarantaine blijft hetzelfde
Je krijgt een melding in de app? Dan blijf je tot en met 10 dagen na het risicomoment thuis en ontvang je 10 dagen geen bezoek. Hetzelfde geldt als je in beeld bent bij een bron- en contactonderzoek, omdat je een contact bent van iemand met corona. En ook als je uit een risicogebied komt dat is gemarkeerd als oranje of rood. 

Ga voor meer informatie over quarantaine naar: rivm.nl/coronavirus-covid-19/quarantaine

 

Goed om te weten

Wijziging testbeleid CoronaMelder (14.09)
In de testversie van CoronaMelder was het (handelings)advies om na een melding, ook zonder klachten een coronatest aan te vragen. Door de toegenomen druk op de testcapaciteit, stopt dit deel van de praktijktest.  Je maakt nu – net als iedereen – alleen een testafspraak als je klachten hebt.

Praktijktest CoronaMelder: de tussenstand
CoronaMelder is in totaal 1,2 miljoen keer gedownload. In de testregio’s hebben ruim 1.100 mensen zich laten testen naar aanleiding van een melding in de app. 96% van de mensen die zich na een melding lieten testen hadden al klachten. De waarschuwing via CoronaMelder was voor hen wellicht een extra stimulans tot testen.

Wanneer CoronaMelder landelijk wordt geïntroduceerd is helaas nog onduidelijk. Er is een wet nodig die onder andere regelt dat het downloaden van CoronaMelder altijd vrijwillig is. Zodra deze wet is aangenomen, kan de invoering plaatsvinden. Tot die tijd duurt de praktijktest nog voort in de 5 testregio’s.

Website, vragen en Helpdesk CoronaMelder
De website coronamelder.nl geeft meer info.
Je kunt nu ook je vragen over CoronaMelder mailen via het contactformulier op de website.
Voor technische vragen over de app of hulp bij het instellen kun je contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280  die 7 dagen per week bereikbaar is tussen 08.00 en 20.00 uur. Mailen kan naar helpdesk@coronamelder.nl

  1. De app is nog in ontwikkeling.
  2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.
  4. In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in. Je blijft anoniem.
  5. De app is geen vervanging van maatregelen. Het blijft belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en vaak je handen te wassen.

Klachten? Laat je testen.
Op de speciale Testpagina lees je hoe en wanneer je je moet laten testen.
Naar de Testpagina