Waarom de app gebruiken?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Gebruik van de app is natuurlijk vrijwillig. 

Zo werkt het.

Iedere Nederlander kan de app gebruiken. 

1.     Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden van Iphone7 vanwege de gebruikte techniek).

2.     Installeer de app. Op de telefoon word je stapsgewijs geholpen. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.

3.     Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent.

4.     Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben en dit heeft aangegeven in de app? Dan krijg je een melding met het advies 10 dagen thuis te blijven. Krijg je klachten, binnen die 10 dagen of erna? Bel dan 0800-1202 voor een testafspraak of maak een afspraak via www.coronatest.nl 

5.     Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. 

Hulp nodig bij het installeren van de app?

  • Vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten.
  • Ook kun je in iedere gemeente in Drenthe terecht bij tenminste één bibliotheek. Voor meer info, check: bibliothekendrenthe.nl/coronamelder
  • Of neem contact op met de telefonische helpdesk via 0800-1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Quarantaine

Quarantaine blijft hetzelfde
Je krijgt een melding in de app? Dan blijf je tot en met 10 dagen na het risicomoment thuis en ontvang je 10 dagen geen bezoek. Hetzelfde geldt als je in beeld bent bij een bron- en contactonderzoek, omdat je een contact bent van iemand met corona. En ook als je uit een risicogebied komt dat is gemarkeerd als oranje of rood. 

Ga voor meer informatie over quarantaine naar: rivm.nl/coronavirus-covid-19/quarantaine

 

Goed om te weten

Testbeleid CoronaMelder 
Je maakt alleen een testafspraak als je klachten hebt.

Website, vragen en Helpdesk CoronaMelder
De website coronamelder.nl geeft meer info. Je kunt nu ook je vragen over CoronaMelder mailen via het contactformulier op die website.

Voor technische vragen over de app of hulp bij het instellen kun je contact opnemen met de helpdesk via 0800 1280  die 7 dagen per week bereikbaar is tussen 08.00 en 20.00 uur. Mailen kan naar helpdesk@coronamelder.nl

  1. De app is nog in ontwikkeling.
  2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.
  4. In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in. Je blijft anoniem.
  5. De app is geen vervanging van maatregelen. Het blijft belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en vaak je handen te wassen.