Naamloos document
Naamloos document
TESTEN OP CORONA? Bel 0800 – 1202 of via coronatest.nl

WANNEER TESTEN?

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een test op corona als je 13 jaar of ouder bent. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Het doel van het testen is besmettingen vinden en voorkomen dat anderen besmet raken door het doen van bron- en contactonderzoek.

Heb je koorts of ben je benauwd? Dan blijven alle huisgenoten thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten en je bent tenminste 24 uur klachtenvrij. Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek (bv hoge koorts of benauwd)? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost en bij een levensbedreigende situatie 112.

 

Telefonisch of online testafspraak maken?
Telefonisch: bel 0800-1202, dagelijks - ook in het weekend - bereikbaar tussen 8.00u. - 20.00u. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Online via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heb je een DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode, toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Er komen steeds weer nieuwe plekken per locatie bij. Lukt het niet dichtbij, probeer het dan later op de dag nog eens. Je krijgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms.

Annuleren van de afspraak
Als je niet kunt komen, laat ons dit dan weten door te bellen met 0800-1202. Houd je je Burgerservicenummer bij de hand?

Wanneer laat je een kind testen?
Kinderen tot 13 jaar hoeven in principe niet getest te worden tenzij... een kind  tussen de 7 en 12 jaar verkouden is én koorts heeft en/of benauwd is. Het kind blijft thuis. Zie ook het nieuwsberichtde beslisboom wel of niet thuisblijven? Of de webpagina hierover van de Rijksoverheidssite.

Tot de testuitslag is het belangrijk dat je:

 • thuis blijft
 • geen fysiek contact hebt met anderen. Houd vast aan de 1,5 meter afstand, ook in huis
 • iemand anders zonder klachten boodschappen voor je laat doen
 • een overzicht maakt van je contacten vanaf twee dagen voor de start van de klachten. 

Wil je geen test, maar heb je wel vragen over corona? Kijk op de site van de Rijksoverheid of bel 0800 - 1351.

 

DE TESTUITSLAG

Hoe wil je uitslag van de test ontvangen?
Maak je telefonisch een testafspraak via 0800 - 1202? Dan krijg je de keuze hoe je de uitslag wilt ontvangen: telefonisch of via coronatest.nl. Een uitslag via de telefoon ontvang je in principe tussen 8.00 - 20.00 uur, ook in het weekend. Je uitslag ontvangen via coronatest.nl kan alleen met DigiD. Je ontvangt een e-mail zodra de uitslag in te zien is. Houd ook je spamfolder in de gaten. Heb je geen DigiD? Dan word je altijd gebeld met de uitslag.

Zelf de uitslag online bekeken voordat we je konden bellen?

Bij een negatieve uitslag (geen corona) sluit jouw dossier automatisch als je online de testuitslag hebt bekeken: er volgt van ons geen telefoontje meer.

Bij een positieve uitslag volgt altijd een telefoontje van de GGD, om het bron- en contactonderzoek op te starten (om zicht te houden op de mogelijke verspreiding van het virus). Zorg je dat je telefonisch goed bereikbaar bent? Heb je 48 uur na je testafspraak geen bericht? Bel ons dan even, via 0592-306300 (dagelijks 8:00 - 17:00 uur).


Heb je corona of ben je dichtbij iemand met corona geweest?
Dichtbij is dan; langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter. Dan krijg je persoonlijk bericht wanneer je in isolatie of quarantaine moet. Wil je (alvast) meer informatie? Kijk dan op onze pagina 'quarantaine of isolatie' of de pagina 'bron- en contactonderzoek

GGD-test betrouwbaar, veilig en gratis
GGD-en bieden betrouwbare, veilige én gratis testen aan voor iedereen met klachten. In Drenthe kun je meestal dezelfde dag nog terecht en de uitslag volgt snel. Soms al op dezelfde dag en anders uiterlijk de volgende. 

Commerciële sneltest
Er zijn inmiddels veel commerciële organisaties die ook testen aanbieden tegen betaling. Wij zijn als GGD niet verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan en hebben daar ook geen zicht op. Artsen betrokken bij commerciële testorganisaties hebben een meldingsplicht: zij moeten positieve uitslagen bij ons melden. Dat kan via dit meldingsformulier (voor testorganisaties).

Er zijn meerdere aandachtspunten en uitgangspunten bij (snel)testen buiten de GGD-locaties. Die lees je in dit nieuwsbericht.

 
Een COVID-19 verklaring nodig?
GGD-en en huisartsen kunnen geen verklaring afgeven over of je vrij of genezen bent van COVID-19. Wanneer je zo'n verklaring toch nodig hebt, neem dan contact op met degene die dit van je eist. Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben zie de webpagina hierover van de Rijksoverheid.nl 

Werk je in de zorg of het onderwijs?
Bekijk het nieuwsbericht: 'Voorrang testen zorg en onderwijs: hoe het werkt' of zie meer info op de scholenpagina of de pagina voor zorgprofessionals.

 

HOE GAAT HET TESTEN IN ZIJN WERK?

Naamloos document

DE TESTLOCATIES IN DRENTHE

In Drenthe heeft de GGD vier vaste testlocaties in Assen, Hoogeveen, Emmen en Meppel. Ook kan er een mobiele testfaciliteit worden ingezet in geval van bijvoorbeeld een uitbraak. Je kunt alleen op afspraak naar de testlocatie. Deze zijn goed toegankelijk met scootmobiel, rolstoel of rollator. Ter plaatse is bewegwijzering aanwezig. Kom bij voorkeur niet met het openbaar vervoer. 

Adressen testlocaties in Drenthe

 • Emmen, Phileas Foggstraat 1a
  7 dagen per week geopend: 9.00-17.00u. 
  Routebeschrijving 

 • Meppel, tegenover de Eekhorstweg 20,
  5 werkdagen per week geopend: 9.00u. - 17.00u.
  Routebeschrijving 

Volg de borden "GGD-testlocatie".  


Hoe lang neemt het testen in beslag?
Het testen gaat snel. Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten. In de teststraat wordt je ontvangen en de route gewezen. We vragen je naam, telefoonnummer en BSN. (Word je met prioriteit getest, dan doen we een extra check.) Vervolgens nemen we met een wattenstaafje keel- en neusslijm af. Daarna kun je alweer naar huis. Om te laten onderzoeken of je op dat moment het coronavirus hebt, gaat dit slijm naar een microbiologisch laboratorium. 

Thuis laten testen kan in specifieke gevallen
In sommige gevallen - bijvoorbeeld om medische redenen - is het ook mogelijk om thuis getest te worden. Dit gaat altijd in overleg met GGD Drenthe.  

WAAR MOET JE AAN DENKEN VOOR JE GAAT TESTEN?

 • Reis liever niet met het openbaar vervoer of een taxi. Je kunt dan mogelijk anderen besmetten.
 • Je gaat zo veel mogelijk alleen naar de afspraak.
 • In verband met de privacy van mensen, is het niet toegestaan om op de testlocatie foto’s of filmopnames te maken.
 • Neem het identiteitsbewijs mee van degene die getest wordt.
 • Neem de afspraakbevestiging voor het testen op corona mee. Geprint of op je telefoon.
 • Zorg ervoor dat je op tijd bent voor je testafspraak, maar kom niet te vroeg. 
 • In de teststraat draag je een (niet-medisch) mondkapje totdat een GGD-er je vraagt deze af te zetten voor de test.

Je hoeft nooit te betalen voor het testen op corona bij de GGD.

BRON-EN CONTACTONDERZOEK

Wat is bron- en contactonderzoek?
Mensen die positief getest zijn, worden gebeld door bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook als je niet door de GGD getest bent, maar bijvoorbeeld in het ziekenhuis of door de huisarts. De contactonderzoeker neemt zo snel mogelijk contact met je op en bespreekt wat de mogelijke bron van besmetting is en met wie je in nauw contact bent geweest. Ook voor die mensen die met jou in contact zijn geweest, gelden bepaalde leefregels. Wanneer nodig, worden zij ook getest. Hiermee helpen we samen voorkomen dat er meer mensen besmet raken met het virus. Bekijk de pagina Bron- en contactonderzoek  

Ben je positief getest of een nauw contact?
Hieronder zie je video's over wat je moet doen wanneer je positief getest of een nauw contact bent. We maken hier onderscheidt tussen jongeren en volwassenen.

Naamloos document

Kijk voor meer informatie ook op rivm.nl/coronavirus-covid-19 en rijksoverheid.nl/coronavirus.

 

Alleen samen krijgen we corona onder controle