Naamloos document
Naamloos document
Afspraak maken voor een coronatest? Bel 0800 – 1202 of ga naar rijksoverheid.nl/coronatest

Hieronder vind je meer informatie over het testen op corona.


Testen op het coronavirus

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Heb je corona of ben je dichtbij iemand met corona geweest? 
(langer dan 15 minuten binnen 1,5m)?

Je krijgt persoonlijk bericht wanneer je in isolatie of quarantaine moet. Wil je (alvast) meer informatie? Kijk dan op onze pagina 'quarantaine of isolatie' of de pagina 'bron- en contactonderzoek


Werk je in de zorg of het onderwijs?
Bekijk het nieuwsbericht: 'Voorrang testen zorg en onderwijs: hoe het werkt'


We testen of je op het moment van testen corona hebt
Het doel van het testen door de GGD is het vinden van besmettingen, zodat bron- en contactonderzoek kan worden opgestart om verspreiding te helpen voorkomen.  

De GGD garandeert betrouwbare, veilige en gratis testen voor iedereen met klachten
In Drenthe is er momenteel ruim voldoende testcapaciteit. Vaak kun je binnen 24 uur terecht voor een (gratis) test en is de uitslag er de volgende dag.

Er zijn inmiddels veel commerciële organisaties die ook testen aanbieden. Wij zijn als GGD niet verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan en hebben daar ook geen zicht op. Artsen betrokken bij commerciële testorganisaties hebben een meldingsplicht: zij moeten positieve uitslagen bij ons melden. De GGD is verantwoordelijk voor het bron- en contactonderzoek dat hier op volgt.  

Een commerciële sneltest gedaan en een positieve uitslag gekregen? Meld je dan altijd voor een aanvullende GGD-test (dat is een 'PCR-test'). Alleen met een PCR-test kan met zekerheid worden vastgesteld of je het virus bij je draagt. Heb je na zo’n sneltest een negatieve testuitslag gekregen, dan blijft het belangrijk dat je bij klachten thuis blijft en je aan de RIVM-voorschriften houdt. Daarnaast kan geen enkele negatieve test je quarantaineperiode verkorten. Een test is altijd een momentopname; je kunt alsnog besmet blijken. 

Covid-19 verklaring
GGD'en en huisartsen kunnen geen verklaring afgeven over of je vrij of genezen bent van COVID-19. Wanneer je zo'n verklaring toch nodig hebt, neem dan hierover contact op met degene die dit van je eist. Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Voldoende testcapaciteit
In Drenthe is de testcapaciteit flink toegenomen. Je kunt nu vaak snel terecht. Dat geldt zeker voor Assen, bij onze grootste testlocatie. Ook in Emmen kun je nu 7 dagen in de week terecht. Meppel is alle werkdagen geopend. Heb je klachten die passen bij corona? Bel dan voor een testafspraak naar 0800-1202 of ga naar coronatest.nl. 


Telefonisch of online testafspraak maken? 

Telefonischbel 0800-1202, dagelijks - ook in het weekend - bereikbaar tussen 8-20u. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Geen testafspraak, wel vragen over het coronavirus? Bel dan 0800-1351. 

Online: via Rijksoverheid.nl/coronatestOm een afspraak te maken heb je een DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode, toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Er komen steeds weer nieuwe plekken per locatie bij. Lukt het niet dichtbij, probeer het dan later op de dag nog eens.

Je krijgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. 


Annuleren van de afspraak
Als je niet kunt komen, laat ons dit dan weten door te bellen met 0800-1202. Houd je burgerservicenummer bij de hand.

De uitslag
Je ontvangt een mail met de melding dat de uitslag bekend is en hoe je deze kunt inzien. Bij een positieve uitslag belt er ook altijd iemand van de GGD, om het bron- en contactonderzoek op te starten. Dat kan ook in het weekend zijn. Zorg dat je goed bereikbaar bent. 

Geen DigiD? je wordt altijd gebeld met de uitslag
Je testuitslag inzien via coronatest.nl kan alleen als je inlogt met je DigiD. Heb je geen DigiD? Dan word je altijd gebeld met de uitslag. Heb je 48 uur na je testafspraak nog geen bericht ontvangen? Bel dan met GGD Drenthe, dan onderzoeken we waar dat aan ligt.

Kinderen op de basisschool hoeven niet getest
Tijdelijk mogen alle kinderen in de basisschoolleeftijd met alleen verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn) naar school (zie ook de beslisboom wel/niet thuisblijven). Daarnaast hoeven kinderen tot en met 12 jaar op dit moment niet getest te worden. Klik hier voor meer informatie.

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek (bijvoorbeeld hoge koorts of benauwd)
Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112. 


Hoe wil je uitslag van de test ontvangen?

Maak je een testafspraak via 0800-1202, dan krijg je de keuze hoe je de uitslag wilt ontvangen: telefonisch of via coronatest.nl. Een uitslag via de telefoon ontvang je in principe tussen 8.00 - 20.00 uur, ook in het weekend. 

 • Je uitslag ontvangen via coronatest.nl kan alleen met DigiD. Heb je geen DigiD? Dan word je altijd gebeld met de uitslag.
 • Zelf de uitslag online bekeken voordat we je konden bellen?

  • Bij een negatieve uitslag (geen corona) sluit jouw dossier dan automatisch: er volgt van ons geen telefoontje meer.
  • Bij een positieve uitslag volgt altijd ook nog een telefoontje van de GGD, om het bron- en contactonderzoek op te starten (om zicht te houden op de mogelijke verspreiding van het virus).

Je ontvangt een e-mail zodra de uitslag in te zien is

 • Houd ook je spamfolder in de gaten.
 • Is de uitslag van de test positief? Je wordt ALTIJD door een medewerker van de GGD gebeld en het bron- en contactonderzoek start direct.
 • Zorg dat je telefonisch goed bereikbaar bent. 
 • Heb je 48 uur na je testafspraak nog steeds geen bericht? Bel ons dan even, via 0592-306300 (dagelijks 8:00 - 17:00 uur). 

Hoe gaat het testen in zijn werk?

Naamloos document

In Drenthe heeft de GGD drie vaste testlocaties (Assen, Emmen en Meppel). Ook is er een mobiele testfaciliteit. Je kunt alleen op afspraak, met de auto, fiets of lopend, door de teststraat. Alle testlocaties zijn ook toegankelijk per scootmobiel, rolstoel of rollator. Ter plaatse is bewegwijzering aanwezig. Kom bij voorkeur niet met het openbaar vervoer.

 

 • De testlocatie in Assen is sinds 5 september 2020 aan de Aziëweg 14 en iedere dag geopend. Routebeschrijving Google Maps
 • De testlocatie in Emmen, aan de Nijbracht 43a (brandweerkazerne), is  iedere dag geopend. Routebeschrijving Google Maps

 • De testlocatie in Meppel, tegenover de Eekhorstweg 20, is van maandag t/m vrijdag geopend. Routebeschrijving Google Maps.
  Let op! Volg de borden "GGD-testlocatie". 

 • De mobiele testfaciliteit is bedoeld om snel ter plaatse te zijn en te testen in het geval van een uitbraak. 

Het testen gaat snel
Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten. We vragen je naam, telefoonnummer en BSN. (Word je met prioriteit getest, dan doen we een extra check.)

We nemen met een wattenstaafje keel- en neusslijm af. Daarna kun je alweer naar huis. Om te laten onderzoeken of je op dat moment het coronavirus hebt, gaat dit slijm naar een microbiologisch laboratorium. 

Thuis laten testen kan in specifieke gevallen
In sommige gevallen - bijvoorbeeld om medische redenen - is het ook mogelijk om thuis getest te worden. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD. Door te werken met testlocaties kunnen we dagelijks grote aantallen testen afnemen. Thuis testen vraagt enorm veel tijd én beschermingsmiddelen. Daarom is het een uitzondering.


Waar moet je aan denken voordat je naar de teststraat gaat?

 • Reis niet met het openbaar vervoer of een taxi naar de testlocatie. Je kunt dan mogelijk anderen besmetten.
 • Je gaat zo veel mogelijk alleen naar de afspraak.
 • In verband met de privacy van mensen is het niet toegestaan om op de testlocatie foto’s of filmopnames te maken.
 • Neem je eigen identiteitsbewijs mee.
 • Neem de afspraakbevestiging voor het testen op corona mee. Geprint of op je telefoon.
 • In de teststraat draag je een (niet-medisch) mondkapje totdat een GGD-er je vraagt deze af te zetten voor de test.

Je hoeft nooit te betalen voor het testen op corona bij de GGD.

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor je testafspraak, maar kom niet te vroeg. Hierdoor voorkom je dat je lang moet wachten. 

Worden je klachten erger? Neem dan contact op met de huisarts of de huisartsenpost.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • thuis blijft;
 • geen fysiek contact hebt met anderen (houd 1,5 meter afstand, ook in huis);
 • iemand anders zonder klachten boodschappen voor je laat doen;
 • een overzicht maakt van je contacten (vanaf twee dagen voor de start van de klachten). 

Koorts en benauwd?
Heb je koorts of ben je benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven. Je blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten  EN je ten minste 24 uur vrij van klachten bent. Ben je ernstig ziek of heb je medische hulp nodig? Bel direct de huisarts, ga niet onaangekondigd naar de huisarts of het ziekenhuis toe.  


Bron- en contactonderzoek

Wat is bron- en contactonderzoek?
Alle mensen die positief getest zijn, worden gebeld door bron- en contactonderzoek. Ook als je niet door de GGD getest bent, maar bijvoorbeeld in het ziekenhuis of door de huisarts.

De contactonderzoeker van de GGD neemt zo snel mogelijk contact met je op en bespreekt wat de mogelijke bron van besmetting is en met wie je in nauw contact bent geweest. Ook voor die mensen gelden bepaalde leefregels. Wanneer nodig, worden zij ook getest. Hiermee helpen we samen voorkomen dat er meer mensen besmet raken met het virus.  

Lees ook het bericht Hoe ziet het bron- en contactonderzoek er uit bij GGD Drenthe?

 

Onderaan deze pagina zie je twee video's, gemaakt door GGD Amsterdam, over wat je moet doen wanneer je positief getest bent of een nauw contact bent. 


Download folder: testen op coronavirus

Nederlands
Algemene folder: coronatestfolder (versie 16.10)  

Toeristen folder: coronatest voor toeristen

Engels
Information on coronavirus testing  |  Information on coronavirus testing for tourists visiting the Netherlands

Turks: Korona testi bilgilendirme broşürü    
Arabisch: Algemene folder

 


Naamloos document

Kijk voor meer informatie ook op rivm.nl/coronavirus-covid-19 en rijksoverheid.nl/coronavirus.

 

Alleen samen krijgen we corona onder controle