Nieuwsbericht

GGD start campagne: ‘Wij vallen niet uit bomen!’

maandag 24 april 2017

GGD Drenthe start deze week met de voorlichtingscampagne ‘Wij vallen niet uit bomen’. De GGD wil Drentse inwoners en recreanten met deze campagne attenderen op eikenprocessierupsen en teken. De campagne draagt de naam ‘Wij vallen niet uit bomen’. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, vallen teken en eikenprocessierupsen namelijk niet uit bomen. De campagne start nu omdat eikenprocessierupsen en teken door de warmere temperaturen in de lente- en zomermaanden het meest actief zijn.

Campagne

In de Drentse natuur komen veel teken voor. GGD Drenthe heeft jaarlijks voorlichtingscampagnes om inwoners en recreanten te attenderen op eikenprocessierupsen en teken. Nu wordt dat voor het eerst onder de naam ‘Wij vallen niet uit bomen!’ gedaan. De campagne duurt tot oktober en focust zich op Drentse inwoners en recreanten, maar in het bijzonder via scholen en kindercentra ook op kinderen en hun ouders. De doelgroep wordt doorverwezen naar de website: www.wijvallennietuitbomen.nl. Via deze website kunnen de doelgroepen informatie over eikenprocessierupsen en teken lezen.

Teken en eikenprocessierupsen

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Met andere woorden: teken vallen niet uit bomen. Eikenprocessierupsen kruipen over de stam van de eikenboom en hebben hun nesten vaak in de oksels van takken. Als het heel warm is kunnen ze ook over de grond lopen aan de stam van de boom.