Nieuwsbericht

Uitkomsten onderzoek gedragsmaatregelen en welbevinden

woensdag 13 mei 2020

Vaker je handen wassen en minimaal anderhalve meter afstand houden: lukt je dat goed? En welk effect heeft corona op je welbevinden? Deze en andere vragen werden half april aan 90.000 Nederlanders voorgelegd. In Drenthe vulden 842 inwoners de vragenlijst via Facebook in. De lijst werd vooral ingevuld door vrouwen (78%) met een leeftijd tussen de 25 en 69 jaar. 14% van de deelnemers kent iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus, al dan niet bevestigd met een test.

Uit het onderzoek blijkt dat geen handen schudden de meest makkelijke na te leven regel is
98,8% van de Drentse deelnemers zegt geen handen meer te schudden. 94% ontvangt niet meer dan 3 personen tegelijk op bezoek. Niet op bezoek gaan bij iemand die ouder is dan 70 jaar of iemand met een kwetsbare gezondheid zijn ook maatregelen waar ze zich goed aan kunnen houden. Meer dan 10 keer handen wassen op een dag blijkt lastiger te zijn (53,3%).

Iets minder dan de helft van de deelnemers ziet geen verandering in hoe somber, gestrest of eenzaam ze zijn
65% geeft aan dat het coronavirus geen invloed heeft op het slaappatroon. Ongeveer een kwart van de deelnemers zegt zich meer eenzaam te voelen. Er zijn ook deelnemers die aangeven juist minder van deze gevolgen op hun welbevinden te ervaren, zo geeft 14% van de deelnemers aan minder stress te ervaren dan voor corona.

Bekijk alle uitkomsten in de infographic
Een overzicht van de uitkomsten in Drenthe is te bekijken via bijgaande infographic. 

Landelijke uitkomsten onderzoek
De landelijke uitkomsten van het onderzoek staan op de website van het RIVM