Nieuwsbericht

Aandacht voor gehoor tijdens Week van het Oorsuizen

maandag 03 februari 2020

Stel je eens voor. Vierentwintig uur per dag herrie in je hoofd. Wat als je altijd een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid hoort? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Het aantal stijgt, vooral onder jongeren. Van 4 tot en met 10 februari 2020 organiseert Stichting Hoormij voor de 6e keer de Week van het Oorsuizen. GGD Drenthe besteedt in deze week extra aandacht aan het voorkomen van gehoorschade bij jongeren.

50% van de Drentse jongeren heeft wel eens last van oorsuizen of een tik of een piep in het oor. Gehoorschade bij jongeren wordt vaak veroorzaakt doordat ze te vaak, te lang naar te harde muziek luisteren. Bijvoorbeeld op hun smartphone of tijdens het uitgaan.  

Het constante geluid in je hoofd kan je leven behoorlijk beĆÆnvloeden
Beeld je maar eens in dat je constant geluiden hoort, terwijl je graag zou willen dat het even rustig is. Je hebt moeite om je te concentreren en slaapt slecht. Bij harde geluiden wordt de piep in je oren harder. Een gezellig feestje of de muziek voluit in de auto is opeens niet meer leuk.  

Voorkom gehoorschade: bescherm je oren!
Dat is onze boodschap in de voorlichtingslessen op de basis- en voortgezet onderwijs scholen in Drenthe. We besteden deze week extra aandacht aan de werking van het gehoor en aan het voorkomen van gehoorschade. We testen de kennis van de jongeren met onze gehoorschade-kraskaarten. Ook delen we oordopjes uit, zodat ze voortaan veilig naar muziek kunnen luisteren.

Contact
Wil je graag weten wat GGD Drenthe nog meer kan betekenen in gehoorschadepreventie? Neem contact op met het team Milieu & Gezondheid via 0592-306 300 of milieuengezondheid@ggddrenthe.nl.

Meer informatie en ervaringsverhalen vind je op de website van Stichting Hoormij.