Nieuwsbericht

Laatste ontwikkelingen nieuwe coronavirus

vrijdag 28 februari 2020

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) is ook in Nederland opgedoken. Dit is met labonderzoek vastgesteld. De GGD waar een patiënt onder valt, brengt contacten van de patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. De patiënten zelf zitten in isolatie. In dit bericht leest u wanneer u contact moet opnemen met uw huisarts en waar u meer informatie vindt.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD waar een patiënt onder valt in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord. Ze moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen ze de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Het RIVM en de GGD'en blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen 
Het RIVM past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts
Bent u de afgelopen 14 dagen in een gebied geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) én heeft u koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten? Of heeft u in de afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Wat kunt u doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen
De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn hetzelfde als voor de griep en verkoudheid: 

  • was regelmatig uw handen
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes

Vragen en antwoorden vindt u op de website van het RIVM
Op de website van het RIVM leest u veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en de meest actuele informatie.

Wat is het actuele reisadvies? 
Voor het meest actuele reisadvies kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor overige vragen bel het landelijke informatienummer 0800-1351
Heeft u vragen over uw eigen gezondheid, bel dan met het team Infectieziekten van GGD Drenthe via 0592 - 306 300.