Nieuwsbericht

Gratis vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen

maandag 02 december 2019

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland gratis een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. De vaccinatie zit vanaf die datum in het Rijksvaccinatieprogramma. Door de moeder te vaccineren is een baby al vóór de geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Daarom noemen we dit de 22-wekenprik. In Drenthe kunnen zwangere vrouwen de 22-wekenprik halen bij GGD Drenthe en Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt
Jonge baby’s zijn de eerste twee maanden van hun leven nog niet beschermd tegen kinkhoest en juist voor deze groep is kinkhoest gevaarlijk. Marian Wijma, medewerker infectieziektebestrijding van GGD Drenthe, licht toe: “De antistoffen die de moeder aanmaakt na de vaccinatie  beschermen tegen kinkhoest . Ze komen via de navelstreng bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder een prik om de baby te beschermen. Haalt de moeder de prik niet, dan heeft de baby een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest. ”

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is erg besmettelijk
Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden.

Waar zwangere vrouwen in Drenthe de 22-wekenprik kunnen halen hangt af van hun woonplaats

·         Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn en wonen in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo, Meppel of Coevorden kunnen voor de vaccinatie terecht bij Icare JGZ. Voor meer informatie  over locaties en inloopspreekuren kijk op www.icarejgz.nl/22wekenprik.nl.

·         Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn en wonen in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld en De Wolden kunnen voor de vaccinatie terecht bij GGD Drenthe. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken in  Assen, Emmen en Hoogeveen via 088-246 0246.

Meer weten?
Lees meer over het vaccin en antwoord op veelgestelde vragen op onze pagina ‘Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen’ of op www.22wekenprik.nl