Nieuwsbericht

Nationaal hitteplan geactiveerd

dinsdag 23 juli 2019

Het is vandaag warm. En dat blijft de komende dagen zo. Daarom heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het nationaal hitteplan geactiveerd. Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Ook is het een oproep om extra op elkaar te letten.

Wie lopen risico?
Warm weer vormt voor bepaalde groepen mensen een groter risico voor de gezondheid dan voor anderen. Denk aan ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, mensen die er alleen voor staan, daklozen, mensen met overgewicht en baby’s en jonge kinderen lopen een groter risico op uitdroging en oververhitting. Ook kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs een risico voor de gezondheid vormen bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn klachten van hitte?
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan bij mensen kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid optreden.

Tips en adviezen
Lees onze tips bij warm weer en gezond en veilig zwemmen.

Over het hitteplan
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden. 

Heeft u nog vragen?
Voor vragen over uw algemene gezondheid neemt u contact op met uw huisarts. Gebruikt u medicijnen en heeft u vragen, neem dan contact op met uw apotheek. Voor andere vragen neemt u contact op met GGD Drenthe via milieuengezondheid@ggddrenthe.nl of op 0592-306300.