Nieuwsbericht

'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte'

dinsdag 23 april 2019

Jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005 ontvangen komend weekend de uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokkenziekte. De vaccinatie geeft minimaal vijf jaar bescherming tegen de meningokokbacterie. Bovendien kunnen gevaccineerde jongeren geen anderen besmetten. Hoe meer jongeren de prik halen, hoe minder kans de bacterie krijgt om mensen ziek te maken.

Meningokokkenziekte
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in je neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, dan kan dit ernstige ziektes als  hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Gelukkig kun je jezelf en anderen met een simpele prik beschermen.

Waar en wanneer
In de uitnodiging lees je waar en wanneer je bent uitgenodigd om een prik te halen tegen meningokokkenziekte. Het gaat om één prik in de bovenarm. Neem de oproepkaart en het vaccinatiebewijs mee als je de prik gaat halen. Neem ook je ID mee als je die hebt, zodat je je kunt legitimeren.

Kan je niet op het voorgestelde moment komen? Kom dan op één van de andere dagen. Je hoeft dat niet aan ons door te geven. Bekijk hier de planning en de locaties in mei 2019.

Jongeren die in maart zijn opgeroepen, maar nog geen prik hebben gehaald, ontvangen een herhaaloproep. Zij kunnen zich in mei alsnog laten vaccineren.

Wil je meer weten?
Op www.deelditnietmetjevrienden.nl  staat meer informatie, zoals verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte. Ook kun je hier chatten met een dokter.

Bovendien is GGD Drenthe bereikbaar via 088-246 0 246 (werkdagen van 08.00-17.00 uur) of jgzadministratie@ggddrenthe.nl.