Nieuwsbericht

Aandacht voor het gehoor tijdens Week van het Oorsuizen

maandag 04 februari 2019

Stel je eens voor. Vierentwintig uur per dag herrie in je hoofd. Wat als je altijd een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid hoort? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Het aantal stijgt, vooral onder jongeren. Van 4 tot en met 9 februari 2019 organiseert Stichting Hoormij voor de 5e keer de Week van het Oorsuizen. Ook GGD Drenthe besteedt in deze week extra aandacht aan voorlichting en preventie rondom (het voorkomen van) gehoorschade.

50% van de Drentse jongeren heeft wel eens last heeft van oorsuizen of een tik of een piep in het oor. Van deze 50% draagt 80-90 % geen gehoorbescherming. Gehoorschade bij jongeren wordt vaak veroorzaakt door het onveilig gebruik van muziekspelers, waaronder smartphones en het luisteren naar te harde muziek tijdens het uitgaan. Daarom vraagt GGD Drenthe aandacht voor het voorkomen van gehoorschade door te harde muziek.

Hoe doen we dat? 
Alle VO scholen in Drenthe ontvangen deze week een mailing met daarin praktische tips, verwijzingen en downloads om gehoorschadepreventie onder de aandacht te brengen bij hun leerlingen. Daarnaast geeft onze medewerker vanuit de jeugdgezondheidszorg  in deze week voorlichting over de werking van het gehoor en het voorkomen van gehoorschade. Dit vindt plaats tijdens de “leefstijlles”, die gekoppeld is aan het gezondheidsonderzoek door de GGD. Na afloop worden ook oordopjes uitgedeeld aan de leerlingen.

Contact
Wil je graag weten wat GGD Drenthe nog meer kan betekenen in gehoorschadepreventie? Neem contact op met het team Milieu & Gezondheid via 0592-306 300 of milieuengezondheid@ggddrenthe.nl