Nieuwsbericht

Nationaal Preventieakkoord geeft boost aan Drentse gezondheidsinitiatieven

dinsdag 27 november 2018

Op vrijdag 23 november is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Er zijn landelijk concrete doelen afgesproken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik fors terug te dringen. Het akkoord zorgt voor een beweging en is een steun in de rug voor de lokale – en regionale initiatieven die er al zijn in Drenthe.

Op weg naar een gezonder Drenthe
Aandacht voor en het aanpakken van overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en de achterliggende oorzaken is nodig. Ook in Drenthe. Karin Eeken, directeur: “Er zijn al veel initiatieven in Drenthe, zoals bijvoorbeeld het project ‘Aan de slag met preventie in de Drentse gemeenten’. Samen met gemeenten en partners brengen we per gemeente de gezondheidsontwikkeling per wijk/gebied in kaart. Vervolgens kijken we samen met inwoners welke acties nodig zijn om de gezondheid te verbeteren. Het preventieakkoord geeft een boost aan projecten als deze.”

Gezondheidsproblemen komen niet alleen
De ambities in het preventieakkoord zijn groot. Willen we roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terugdringen, dan moeten we vooral ook kijken naar de achterliggende problematiek, zoals bijvoorbeeld stress of schulden. Stoppen met roken of werken aan overgewicht heeft vaak een grotere slagingskans als iemand een baan heeft of niet meer in de schulden zit. Samen met gemeenten en onze partners blijven we aan de slag met het bevorderen en monitoren van de gezondheid van de inwoners van Drenthe.