Nieuwsbericht

Koude dagen voor de deur: winterregeling actief

vrijdag 16 november 2018

De koude dagen en nachten komen er weer aan, daarom stelt GGD Drenthe een winterregeling in. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden gezondheidsrisico’s oplopen door de kou. Inwoners van Drenthe die zich zorgen maken om iemand worden opgeroepen om dit te melden.

Er werken diverse zorgorganisaties mee aan de winterregeling. In koude periodes zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor hen wordt opvang geregeld door het Leger des Heils, Cosis en WerkPro. “Mensen die op straat leven of in een slechte woning verblijven kunnen tijdens deze koude periode terecht in de opvang van de Kommarin (Assen) en De Breehof (Emmen) ”, aldus Annegreet Groeneveld, voorzitter OGGz-netwerk.

Slechtbehuisden
In Drenthe is bekend dat er mensen wonen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en elektra. Deze groep is minder in beeld. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat.

Melden
Inwoners van Drenthe die weten dat iemand buiten slaapt of in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, worden opgeroepen om dit te melden via het OGGz-meldpunt 0900-372 27 22, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. U kunt ook mailen naar oggzmeldpunt@ggddrenthe.nl. Buiten kantooruren kan ook contact worden opgenomen met de politie via 0900-8844.

Mocht iemand zich in een levensbedreigende situatie bevinden, bel dan 112. Na een melding wordt de situatie zo snel mogelijk ingeschat en worden passende maatregelen genomen.