Nieuwsbericht

Ventileren woning belangrijk voor gezondheid

donderdag 15 november 2018

Nu de temperaturen dalen wijzen we huiseigenaren en huurders op het belang van het ventileren van de woning. We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Ard van Pelt, milieugezondheidskundige, licht toe: “Even flink de ramen open en lekker frisse lucht naar binnen. Dat voelt fijn. Maar een half uur na het luchten is de frisheid alweer verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich op. Een huis moet 24 uur per dag kunnen ademen. Dit lukt alleen als er doorlopend wordt geventileerd.”

Benauwdheid of chronische verkoudheid
In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag. Dit komt vrij bij koken, wassen, douchen en baden, maar ook door onze ademhaling en doordat we zweten. Ook door planten en huisdieren kan er extra vocht in huis komen. Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten. En die kunnen leiden tot benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.

Tips & adviezen om te ventileren
Een fris en gezond huis krijg je door continu te ventileren. Laat luchtroosters altijd open staan en maak ze twee keer per jaar schoon.  Zorg voor extra ventilatie tijdens douchen en koken. Verwarm je huis gelijkmatig, zodat de temperatuur tussen de 19 en 21 graden is. Mocht er toch schimmel in je woning voorkomen, verwijder dit dan met een sopje van water en soda. Bekijk hier onze tips voor dagelijks gebruik.