Nieuwsbericht

Mazelen en reizen

zaterdag 07 juli 2018

In een aantal Europese landen zijn meer gevallen van mazelen geconstateerd. Op dit moment geldt dit met name voor Roemenië, Frankrijk, Italië en Griekenland. Ga je op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma:

één vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden en de herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad, dan ben je voldoende beschermd. Personen geboren voor 1965 hebben als kind zeker mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.

 

In sommige gevallen kan voor een vakantiereis een (extra) vaccinatie overwogen worden

Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen.
Voor Italië en Frankrijk is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking; zoals bij de mensen thuis logeren.
Als je in deze landen op een camping of in een vakantiehuisje verblijft en geen Franse of Italiaanse gezinnen bezoekt dan is (vervroegde) vaccinatie niet nodig. Ook bezoek aan een restaurant of markt is geen aanleiding voor vervroegen van de BMR vaccinatie.
Voor Griekenland geldt dat vervroegd vaccineren alleen nodig is indien men op bezoek gaat bij de Roma gemeenschap aldaar.

 Tussen 6 tot 14 maanden?

Kinderen met een leeftijd tussen 6 en 14 maanden die naar Roemenië, Frankrijk, Italië of Griekenland op vakantie gaan kunnen via het consultatiebureau een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen indien zij tot de risicogroep behoren. Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven moet deze op de leeftijd van 14 maanden herhaald worden. Kinderen jonger dan 6 maanden kunnen nog geen BMR vaccinatie krijgen.

Tussen de 18 jaar en 54 jaar?

Als je niet gevaccineerd bent en geen mazelen hebt doorgemaakt kun je een afspraak maken voor vaccinatie via de afsprakenplanner van GGD reisvaccinaties. De kosten van de BMR vaccinatie (38 euro) en de spreekuurtijd (21,50 euro) zijn voor eigen rekening.

 

Meer informatie over mazelen en vaccinatie:

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_mazelen

 

Alle informatie over gezond op reis  in andere landen vind je op www.ggdreisvaccinaties.nl