Nieuwsbericht

Het is weer tijd voor de BBQ!

woensdag 09 mei 2018

Het voorjaar is begonnen en we zijn steeds vaker buiten. Ga je met deze warme dagen barbecueƫn? Gezellig! Voorkom dat jouw feestje vroegtijdig eindigt; zorg dat je het eten goed klaar maakt. Vlees, vis en salades bederven snel in de warmte en ziek worden wil niemand. Het voedingscentrum geeft 5 tips voor een veilige barbecue die de kans op ziek worden verkleinen.

1. Kopen
Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.
Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals drumsticks of hamburgers. Deze zijn veiliger en sneller klaar.

2. Wassen
Was de groente grondig onder stromend water. En was je handen voordat je gaat eten, maar ook zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
Zorg voor schone oppervlakken bij de BBQ om schalen en keukengerei neer te leggen.

3. Scheiden
Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.
Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt.

4. Verhitten
Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg.
Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.

5. Koelen
Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken.
Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.

Bron:
Voedingscentrum  


Bekijk ook het filmpje van het RIVM. Lara werd ziek na de barbecue en mistte het feestje!