Nieuwsbericht

Verscherpte winterregeling voor buitenslapers en slechtbehuisden

maandag 05 februari 2018

Volgens de weersvoorspellingen zal de gevoelstemperatuur de komende dagen onder de -10 graden blijven. Daarom stelt GGD Drenthe een verscherpte winterregeling in. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en mensen met slechte huisvesting gezondheidsrisico’s oplopen door de kou.

Winterregeling

Er werken allerlei zorgorganisaties mee aan de winterregeling; de OGGz-netwerken, politie, het Leger des Heils en Kommarin, de GGZ, VNN, het Maatschappelijk werk en Promens Care. Met de strenge vorst zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor deze mensen wordt opvang geregeld. “Mensen die op straat leven of in een slechte woning verblijven kunnen tijdens deze koude periode terecht in de opvang van Kommarin (Assen) en Leger des Heils (Emmen) ”, aldus Jolanda Froeling, voorzitter OGGz-netwerk.

 

Slechtbehuisden

In Drenthe is bekend dat er mensen wonen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en elektra. Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat.

 

Melden

Inwoners van Drenthe die weten dat iemand buiten slaapt of in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, worden opgeroepen om dit te melden via het OGGz-meldpunt 0900-3722722, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. Buiten kantooruren kan ook contact worden opgenomen met de politie via 0900-8844. U kunt ook mailen naar oggzmeldpunt@ggddrenthe.nl

 

Mocht iemand zich in een levensbedreigende situatie bevinden, bel dan 112. Na een melding wordt de situatie zo snel mogelijk ingeschat en passende maatregelen genomen.