Nieuwsbericht

Wie is de BOCK? De Bewust Oplettende Carbid-Knaller

maandag 18 december 2017

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. We willen deze traditie behouden voor de komende generaties. Daarbij is het wel van belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt. Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid of het nemen van onnodige risico’s. Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is!

Vijf tips voor veilig carbidschieten
De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten:

1. Bereid je goed voor
Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

2. Bescherm jezelf
Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

3. Gebruik goed materiaal
Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.

4. Ontsteek het carbid veilig
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

5. Zorg voor EHBO
Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Een echte BOCK heeft ballen!
Dit jaar is de slogan van de campagne “Een echte BOCK heeft ballen!”. Veel (ernstige) ongelukken bij carbidschieten gebeuren door het gebruik van een deksel. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor tip 3 van de BOCK: gebruik goed materiaal. Een onderdeel daarvan is het schieten met een bal.

Voordelen hiervan zijn onder andere dat er bij het plaatsen van een bal geen vonken vrijkomen die voor een vroegtijdige ontsteking kunnen zorgen. Ook kan de druk eenvoudiger weg, waardoor er minder kans is op het exploderen van de melkbus. En dat alles zonder invloed op de knal. Want die blijft indrukwekkend!

Download hier de flyer


Wat is carbid eigenlijk?
Brandweercommandant en adviseur gevaarlijke stoffen Siske Klaassens legt uit wat carbid precies is.

 De BOCK is een initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele overheden en particuliere initiatieven in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.wieisdebock.nl of volg #wieisdebock