Nieuwsbericht

Ventileren van de woning is belangrijk voor de gezondheid

donderdag 14 december 2017

GGD Drenthe brengt het belang van het ventileren van de woning onder de aandacht. Zeker in de winter, als het kouder wordt, denkt niet iedereen aan ventileren. Hierdoor hoopt vocht zich op in de woning. Dit kan gezondheidsproblemen geven.

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 à 15 liter water per dag door transpireren, uitademen, koken, wassen, douchen en baden. Planten en huisdieren zorgen voor nog meer vocht in huis. Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Benauwdheid of chronische verkoudheid
Schimmels en huisstofmijten kunnen leiden tot benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Ard van Pelt, milieugezondheidskundige van GGD Drenthe, licht toe: “Even flink de ramen open en lekker frisse lucht naar binnen. Dat voelt fijn. Maar een half uur na het luchten is de frisheid alweer verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich op. Een huis moet 24 uur per dag kunnen ademen. Dit lukt alleen als er doorlopend geventileerd wordt.” 

Tips & adviezen om te ventileren
Een fris en gezond huis krijg je door continu te ventileren. Luchtroosters moeten altijd open staan en twee keer per jaar gereinigd worden.  Zorg voor extra ventilatie tijdens douchen en koken. Verwarm het huis gelijkmatig zodat de temperatuur tussen de 15 en 22 graden is. Mocht er schimmel in de woning voorkomen, verwijder dit dan met een sopje van water en soda.

Voor meer praktische tips en adviezen leest u hier verder.