Waar kan ik terecht bij:

 • vragen over het coronavirus of de maatregelen:
  rijksoverheid.nl/coronavirus: 0800-1351 (8-20:00u)

 • meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen: 
  bel de huisarts of (buiten kantoortijden) de huisartsendienst

 • zorgen over een onveilige thuissituatie: 
  Veilig Thuis: 0800-2000 (24 uur per dag, 7 dagen per week) óf chat via veiligthuis.nl (9-17:00u)

 • angst, somberheid of andere klachten: 
  kijk voor meer info op deze webpagina 

 

Testen op het coronavirus

Mensen met het coronavirus hebben vaak klachten zoals hoesten, neusverkoudheid of koorts. Voor iedereen geldt: heb je deze klachten, dan blijf je thuis totdat je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. We staan klaar voor zeker 200 testen per dag en kunnen verder opschalen als dat nodig is. Ook in ziekenhuizen, bij huisartsen en in zorginstellingen worden testen uitgevoerd. Bij elke positieve uitslag doet GGD Drenthe bron- en contactonderzoek.

Lees meer over hoe testen in Drenthe in zijn werk gaat.  

 

Gezondheidsrisico’s voor kinderen beperkt

Het RIVM geeft aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn. Het is daarom voor kinderen in het basisonderwijs niet nodig 1,5 meter afstand te houden onderling en ten opzichte van volwassenen alleen wanneer mogelijk. 
De effecten van het openen van de kinderopvang en scholen worden nauwkeurig gemonitord. Medewerkers en leerlingen kunnen zich sinds de (gedeeltelijke) opening van scholen en opvang bij klachten laten testen op het virus.

Klik hier voor onze informatiepagina voor medewerkers van scholen en kinderopvang. 

Klik hier om op RIVM.nl meer over dit onderwerp te lezen.

Klik hier voor veel gestelde vragen en antwoorden op rijksoverheid.nl over dit onderwerp.


 

Aantal ziekenhuisopnames geeft beste beeld van verspreiding per gemeente

Cijfers over aantal besmette personen geven een onvolledig beeld. Dit komt omdat tot 1 juni slechts een beperkte groep wordt getest. Het aantal vastgestelde besmettingen is nu dus geen goede graadmeter voor het totale aantal besmettingen in de regio.

De beste data die er op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames: het aantal opgenomen personen per gemeente. Deze cijfers geven een trend aan en laten zien hoe het met het beleid gaat. Dit overzicht vind je hieronder en op: rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus

Naamloos document


Naamloos document

Aantal overledenen door het coronavirus

Ook in Drenthe zijn er mensen overleden door het coronavirus. De enige cijfers die hierover bekend zijn, zijn de aantallen die de ziekenhuizen registreren. Dit betreft alleen mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Er zijn ook mensen die thuis of in een verpleeg- of verzorgingshuis aan het coronavirus overlijden. Het merendeel van deze mensen is niet getest. Het totaal aantal sterfgevallen is dus niet bekend.

Wil je een overzicht van het bekende aantal overledenen? Klik dan hier. Onderaan die website vind je een actueel bestand ('epidemiologische situatie') met de laatste cijfers per regio. 


TIPS:

 • Zoek je informatie in andere talen? Kijk dan op de website van Pharos. Bovenaan de pagina staan de talen waar je uit kunt kiezen.
 • GGD Noord- en Oost-Gelderland maakte filmpjes in verschillente talen (Turks, Engels, Somalisch, Farsi, Koerdisch, Tigrinya en Arabisch). Ze staan op hun YouTube kanaal.