Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vlekjesziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Er ontstaan kleine rode vlekjes in het gezicht. De wangen kunnen vuurrood worden. Er kan temperatuurverhoging of koorts (>38 C) optreden. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam. Dit geeft soms jeuk.

Hoe krijg je het?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Iemand kan deze druppeltjes inademen en besmet worden.
De vijfde ziekte is niet erg besmettelijk en wordt vooral overgedragen bij langdurig of intensief contact, zoals in een gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Wanneer iemand wel klachten krijgt, gebeurt dat 1 tot 3 weken na de besmetting.

Wat moet ik doen?

Hou bij hoesten en niezen je hand of zakdoek voor je mond.  Was daarna je handen met zeep en water.

Zwangeren kunnen hun kind gewoon halen en brengen van een school of kinderdagverblijf waar vijfde ziekte heerst.

Zwangere vrouwen waarvan een gezinslid de vijfde ziekte heeft, adviseren we contact op te nemen met hun huisarts of verloskundige.

Leerkrachten of leidsters die zwanger zijn of een kinderwens hebben, adviseren we contact op te nemen met de bedrijfsarts, verloskundige of GGD. Er kan bloedonderzoek worden gedaan om te kijken of de zwangere als kind vijfde ziekte heeft doorgemaakt. Als dit zo is, is er geen risico voor de ongeboren baby.

Moet ik thuis blijven?

Als een kind met de vijfde ziekte zich goed voelt kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Een kind met de vijfde ziekte is al besmettelijk voordat het ziek is. Daarom kunnen andere kinderen al besmet zijn. Thuishouden van het zieke kind helpt dan niet om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Informeer wel de leiding van het kinderdagverblijf of de speelzaal als het kind vijfde ziekte heeft, omdat het om een besmettelijke ziekte gaat.

Meer informatie

Download hier het informatieblad over vijfde ziekte

Download het 'deurbriefje' vijfde ziekte