Inenting HPV

Alle meisjes krijgen in de leeftijd van 12 of 13 jaar een uitnodiging voor twee inentingen tegen humaan papillomavirus (HPV). Deze inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het humaan papillomavirus kan leiden tot baarmoederhalskanker, kanker in de anus, de schaamstreek en in de keel. De inenting werkt het beste als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeƫnt. Vanaf 2022 krijgen ook jongens de vaccinatie aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

Over de inenting

Voor meisjes onder de 15 jaar bestaat de HPV-vaccinatie uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 6 maanden. Ook meisjes van 16/17 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren, ontvangen  een uitnodiging. Voor hen bestaat de vaccinatie uit 3 prikken.

Heb jij een oproep gekregen? 
Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Vergeet je niet je oproepkaart en vaccinatiebewijs mee te nemen naar de afspraak?

Vanaf 2022 krijgen ook jongens een oproep voor de HPV-vaccinatie
Jongens die zich willen laten vaccineren tegen HPV moeten hiervoor naar de huisarts of GGD. Voor jongens is de vaccinatie nu nog niet gratis. In de loop van 2022 worden ook jongens uitgenodigd voor gratis HPV-vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees hier meer over HPV-kanker en vaccineren.