Consultatiebureau

GGD Drenthe voert de zorg uit voor kinderen van 0 tot 19 jaar in Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Westerveld. Hiermee verzorgt de GGD ook de zorg voor 0-4 jarige op de consultatiebureaus van deze gemeenten. In de gemeenten Aa en Hunze, Coevorden, Meppel en Tynaarlo verzorgt Icare de consultatiebureaus.
Maatregelen in verband met het coronavirus

Op het consultatiebureau gelden enkele maatregelen om u, uw kind en onze medewerkers veilig en gezond te houden. Wij werken op dit moment alleen op afspraak. Voor uw bezoek aan het consultatiebureau gelden de volgende maatregelen: 

  • Kom met één persoon als begeleider van uw kind en neem geen andere kinderen mee.
  • Houd 1,5 meter afstand van andere bezoekers en onze medewerkers.
  • Wij vragen u een mondkapje te dragen. Tijdens de afspraak zal gekeken worden of de afstand van 1,5 meter gehouden kan worden en of het mondkapje daarbij af kan. 
  • Is uw kind koortsig of grieperig? Dan kan de afspraak niet doorgaan.
  • Is uw kind alleen neusverkouden, dan kan de afspraak wel doorgaan.
  • Heeft u verkoudheidsklachten, bent u grieperig of heeft u koorts? Zeg de afspraak dan af. We plannen een nieuw moment. 
  • Wacht u of een huisgenoot op een testuitslag? Zeg de afspraak dan af. We plannen een nieuw moment.

Consultatiebureau

Op het consultatiebureau volgen wij met u de groei en gezondheid van kinderen tot 4 jaar. U kunt er altijd terecht met vragen over de gezondheid, de opvoeding of de groei van uw kind.

U komt voor het eerst naar het consultatiebureau als uw kind ongeveer 1 maand oud is. U krijgt hiervoor automatisch een uitnodiging.

Waar vind ik het consultatiebureau van de GGD?

Iedere gemeente in de provincie Drenthe heeft één of meer consultatiebureaus. Bekijk per gemeente alle locaties:

Groeigids app

Met de gratis GroeiGids app kunnen (aanstaande) ouders makkelijk en snel de ontwikkeling en groei van hun kind bijhouden, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. In de app ontvangen ouders bovendien berichten op maat (passend bij de duur van de zwangerschap en/of leeftijd van het kind) en kunnen ze betrouwbare informatie vinden over een gezonde zwangerschap, opgroeien en opvoeden. Lees meer over de Groeigids app.

 

 

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt er een afspraak gemaakt voor een hielprik en gehoortest. Eén van onze medewerkers komt hiervoor bij u thuis. Tijdens dit huisbezoek krijgt u ook informatie over het consultatiebureau.

Mijn Kinddossier

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Drenthe werkt met "Mijn Kinddossier". In dit ouderportaal vindt u informatie over de gezondheid, ontwikkeling, groei en opvoeding van uw kind tussen 0 tot 12 jaar. Het is ook de plek waar u gemakkelijk online uw afspraken met de Jeugdgezondheidszorg kunt inzien en wijzigen.  Bekijk de informatie over Mijn Kinddossier.

Hoe gaat een bezoek aan het consultatiebureau?

Een afspraak bij het consultatiebureau duurt ongeveer 20 minuten. 

Uw kind wordt gemeten en gewogen. Om dit nauwkeurig te doen, wordt dit zonder kleren gedaan. Het is praktisch als u een omslagdoek of badjas mee neemt voor uw kind en een schone luier. Daarom is het goed om 10 minuten eerder aanwezig te zijn. Dan heeft u tijd om uw kind uit te kleden.

Na het meten en wegen krijgt u een oproep voor uw afspraak bij de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts. 

Vaccineren

In overleg met u kijkt de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts aan welke zorg u en uw kind behoefte heeft. Het vaccineren tegen diverse ziektes is hier onderdeel van. 

Ogentest bij (3 en) 4 jaar

De 3 jaar ogentest wordt op indicatie gedaan. Bijvoorbeeld op verzoek van ouders, bij twijfels van onze professional of als er oogafwijkingen in de familie voorkomen. De ogentest op de leeftijd van 4 jaar wordt standaard gedaan. Deze test lukt vaak beter als u dit thuis van te voren al even oefent met uw kind. De beschrijving van de ogentest en de plaatjes die erbij horen, vindt u in Mijn Kinddossier.

Het laatste peuterconsult

Vlak voordat uw kind 4 jaar wordt, vindt het laatste peuterconsult plaats. Tijdens dit consult wordt de ogentest gedaan en wordt uw kind gevaccineerd. Het volgende contactmoment vindt plaats op de basisschool van uw kind.

Afspraak maken, wijzigen of afzeggen

Wilt u een afspraak maken, wijzigen of afzeggen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.