Naamloos document

VACCINATIES

GGD Drenthe ondersteunt bij het vaccineren van zorgmedewerkers. Dit is op maandag 11 januari gestart bij het Test- en Vaccinatiecentrum Drenthe, bij het TT-circuit.
Op deze webpagina vind je informatie over de vaccinaties, de meest gestelde vragen en telefoonnummers en links naar informatie die belangrijk is.

 

ACTUEEL

 

VRAGEN?

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Kijk hieronder in de lijst met veel gestelde vragen of jouw vraag daartussen staat. Of kijk op de landelijke informatiewebsite: coronavaccinatie.nl. Daar vind je de meest actuele informatie, vragen én antwoorden over de coronavaccinatie.

Bellen kan natuurlijk ook. Bel het landelijk informatienummer 0800 - 1351 voor alle algemene vragen over corona en coronavaccinaties (zeven dagen per week 8.00-20.00 uur).

VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

 

 • Wat doet een vaccin?

Bekijk deze animatie met een simpele uitleg 

Als je na de vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkent je lichaam dit virus. Je lichaam heeft dan al antistoffen aangemaakt die het virus dood kunnen maken. Hierdoor word je niet ziek of veel minder ziek.

Je hebt 2 vaccinaties nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Hier zit minimaal 3 weken tussen. Vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie ben je beschermd. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat dit vaccin de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen COVID-19 krijgen.  

 • Waarom worden zorgprofessionals als eerste gevaccineerd?

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen bewoners en zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking als eerste in aanmerking voor vaccinatie.

De uitnodiging hiervoor krijg je van de zorginstelling. Hier hoef je niets voor te doen. In de uitnodiging staat op welke manier je je kunt aanmelden voor een coronavaccinatie.

Bekijk de site Rijksoverheid.nl via:

  

 • Waar kan ik me laten vaccineren?

Elke GGD – dat zijn er 25 in Nederland – zorgt voor een grote vaccinatielocatie. De locatie van GGD Drenthe is bij het TT-circuit in Assen (De Haar 11): het Test- en Vaccinatiecentrum Drenthe. Vanaf 4 januari is deze open voor testen. Dat deel is gescheiden van het vaccineren. Ter plaatse wordt duidelijk aangegeven waar je moet zijn.

Deze locatie zit aan de A28 en is heel goed bereikbaar met de auto, fiets en het OV. Maar je mag ook kiezen voor een andere plaats (andere GGD-regio), bijvoorbeeld omdat je daar dichterbij woont of werkt. Op ggdghor.nl staat een overzicht van alle locaties.
 

 • Waarom kan ik me niet op mijn werk of in mijn woonplaats laten vaccineren?

Landelijk is gekozen voor grote vaccinatielocaties. Dit heeft een logistieke reden: het vaccin moet diepgevroren blijven en is verpakt per 1000 stuks. Eenmaal geopend moeten we de vaccins binnen een paar dagen toedienen, anders zijn ze niet meer te gebruiken. Op één centrale locatie kunnen we dat proces goed organiseren. 

 • Wat maakt het veilig?

De veiligheid van de vaccins staat bovenaan. Elk coronavaccin dat wordt goedgekeurd, is op tienduizenden mensen getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. 

 • Dit vaccin is sneller ontwikkeld en goedgekeurd. Hoe kan dat?

Er is in de hele wereld gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. De kennis hierover is snel gedeeld. Veel onderzoeken naar de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin zijn nu tegelijkertijd uitgevoerd, in plaats van na elkaar. Dit scheelt veel tijd. Deze onderzoeken zijn direct beoordeeld op het moment dat de resultaten bekend waren. Hierdoor kon het coronavaccin zo snel worden ontwikkeld en goedgekeurd. Zonder dat er belangrijke stappen zijn overgeslagen. 

 • Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Net zoals bij andere vaccins kun je last krijgen van bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van je lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. Uit onderzoeken zijn de volgende meest voorkomende bijwerkingen bekend:

 • Pijn op de plek van de prik (75%).
 • Hoofdpijn (39%).
 • Moe zijn (37%).
 • Spierpijn (25%).
 • Koorts (8%).

Dit zijn bijwerkingen die bij andere vaccins ook voorkomen. Alle genoemde bijwerkingen duren meestal 1 of 2 dagen.  

 • Wanneer kan ik me beter niet laten vaccineren?

Vraag aan je arts of je dit vaccin mag krijgen als je:

 • een slechte afweer hebt (bijvoorbeeld door ziekte of door het gebruik van medicijnen);
 • bloedverdunners gebruikt;
 • een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt;
 • een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.

Maak een nieuwe afspraak als je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;
 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus;
 • de afspraak voor vaccinatie hebt gemist.

 • Ben je zwanger?

Stel de vaccinatie dan uit tot na je zwangerschap. De Gezondheidsraad geeft aan dat zwangere vrouwen nog niet in aanmerking komen voor vaccinatie met dit vaccin, omdat de werkzaamheid en veiligheid bij deze groep onvoldoende zijn getest. In overleg met je behandelend arts zijn wel uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de risico’s van COVID-19 voor jou groot zijn.

Vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven kunnen wel gevaccineerd worden. 

 • Ik heb een medische vraag. Waar vind ik het antwoord?

Rijksoverheid heeft veel vragen en antwoorden op de website staan. Bijvoorbeeld: Ik heb al corona gehad. Moet ik me nog laten vaccineren? Deze vragen en antwoorden worden bijna dagelijks aangevuld en bijgewerkt. Vraag vooral ook informatie aan je eigen werkgever of de koepelorganisatie waaronder je valt of je behandelend arts, als je die hebt.

Kijk voor meer informatie ook op rivm.nl/coronavirus-covid-19 en rijksoverheid.nl/coronavirus.

 

Alleen samen krijgen we corona onder controle