Naamloos document
Naamloos document
Informatie voor ouders/verzorgers

Wel of niet naar school/opvang?

Op Rijksoverheid  staan alle regels per leeftijdsgroep.
Sinds 15 oktober is de quarantainemaatregel er grotendeels af voor kinderen tot 4 jaar. Zij besmetten bijna nooit andere mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld gewoon naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten.

Actuele beslisbomen helpen
Er zijn ook door het RIVM goedgekeurde beslisbomen, die de regels schematisch weergeven:  

 

Testafspraak maken

Testafspraak voor een kind maken? Bel 0800-1202 (dagelijks, 8.00-20.00 uur)

Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook aan de telefoon komen om toestemming te geven. Kinderen van 16 of 17 kunnen ook zelf bellen voor een testafspraak.

Heeft je kind een DigiD?
Dan kun je de afspraak ook maken via www.coronatest.nl. Kinderen met een DigiD krijgen hun testuitslag sneller via coronatest.nl. Ook als de afspraak telefonisch is gemaakt. 
Meer informatie over het maken van een testafspraak voor kinderen lees je op deze pagina van rijksoverheid.nl.

Is je kind erg ziek? 
Neem dan contact op met de huisarts. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Twijfels of vragen over het testen of is je kind jonger dan 1 jaar?
Bel dan 0592-709709 (dagelijks, 8-17.00 uur). 

Zit je kind in quarantaine en heb je vragen? Neem dan contact op via 0592-709709 of contactonderzoekcorona@ggddrenthe.nl. Dat kan 7 dagen per week, tussen 9.00 - 17.00 uur. 

Toch liever niet testen?
Je kunt er voor kiezen je kind niet te laten testen. Dit is nooit verplicht. Test je niet? Voorkom dan wel dat anderen besmet raken.  

Hoe gaat het testen?
We begrijpen dat je het misschien spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. We hebben kindvriendelijke en ervaren medewerkers, die met liefde de tijd nemen om meer uit te leggen en rust te creëren. Tip: neem een knuffel mee, dan wordt die eerst getest en ziet het kind vooraf hoe kort het duurt.   

Het wattenstaafje gaat 1-2 cm diep (afhankelijk van de leeftijd van het kind) de neus in en wordt vervolgens een paar keer rondgedraaid. Dat gaat heel snel. Als neusafname niet gaat of kinderen dit heel eng vinden, doen we als GGD Drenthe alleen de keelafname en niet de neus. 

Een kijkje bij het testen
(op onze voormalige locatie bij de TT  in Assen)

In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

Bekijk ook eens het onderstaand item van RTV Drenthe waarin kinderen worden getest.  

Klik op de afbeelding om de reportage van RTV Drenthe te bekijken

Wanneer krijg je uitslag van de test?
De uitslag van de PCR-test is er in principe de volgende dag (maar altijd binnen 48 uur). De uitslag komt binnen op verschillende momenten van de dag, vandaar dat familieleden soms eerder of later hun uitslag te horen krijgen.

De telefonische testuitslag ontvang je tussen 8.00 - 20.00 uur, ook in het weekend. Of je ontvangt een mail zodra de testuitslag online staat op coronatest.nl 

Heb je na 48 uur nog geen uitslag ontvangen? Bel dan met 0592 - 709709 (7 dagen per week 8.00-17.00u).

Positief getest?

De GGD doet na iedere positieve test bron- en contactonderzoek
Dat betekent dat wordt nagegaan met wie de persoon die corona heeft in nauw contact is geweest. Gaat het om een kind, dan betreft dit gauw ook een school, kinderopvang en/of sportvereniging. De GGD zorgt dat zij worden geïnformeerd over de besmetting. Ouders waarvan het kind contact heeft gehad met het besmette kind (of besmette medewerker) ontvangen ook een brief met informatie en leefregels. Zie ook: 'bron- en contactonderzoek'.

Met je kind praten over corona 
Het coronavirus in begrijpelijke taal vind je hier.   
Is je kind angstig voor het coronavirus of heeft je kind vragen? Op Nji.nl vind je veel tips die kunnen helpen bij het gesprek hierover.


Vragen? 0800-1351
(dagelijks bereikbaar van 8-20:00 uur)
Heb je medische vragen, bijvoorbeeld over de ernst van de klachten? Bel dan met de huisarts(endienst).
Meer informatie vind je ook op de de site van het RIVM, www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen en www.rijksoverheid.nl/coronavirus.