Naamloos document
Afspraak maken voor een test? Dat kan sinds 1 juni via: 0800-1202 (8:00-20:00 uur). Kom je er niet door? Bel ons dan rechtstreeks via 0592-306300 (8:00-17:00 uur). Er is genoeg plek in onze teststraat om iedereen met klachten te testen.


Testen op het coronavirus

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Testen heeft geen zin als je geen klachten hebt
We testen alleen mensen die klachten hebben. De kans dat je corona hebt zonder klachten is erg klein.

Heb je algemene vragen over het coronavirus? 
Bel dan naar 0800-1351.

Bel alleen voor een testafspraak met 0800-1202 (voor mensen vanaf 12 jaar)
Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8:00 en 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt bij de GGD in jouw regio. GGD Drenthe heeft een testlocatie in Assen of komt zo nodig bij je thuis. 

  • Kinderen van 0 t/m 11 jaar laten testen? Maak de afspraak dan rechtstreeks bij GGD Drenthe, via 0592-306300. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur.
  • Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek (bijvoorbeeld hoge koorts of benauwd)? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112. 

 

Hoe gaat het testen op de GGD-testlocatie in Assen?
Je kunt alleen op afspraak naar de testlocatie komen. De testlocatie in Assen is elke dag van de week geopend en GGD Drenthe heeft ruim voldoende testcapaciteit.  

Je blijft in de auto en het testen gaat snel
Bij de eerste stop in de teststraat meld en identificeer je je. Bij de volgende stop wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Daarna kun je alweer naar huis. Om te laten onderzoeken of je op dat moment het coronavirus hebt, sturen we dit slijm naar een microbiologisch laboratorium.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

  • thuis blijft;
  • geen fysiek contact hebt met anderen (houd 1,5 meter afstand, ook in huis);
  • iemand anders zonder klachten boodschappen voor je laat doen;
  • een overzicht maakt van je contacten (vanaf twee dagen voor de start van de klachten). 

Heb je koorts of ben je benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven. Je blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten  EN je ten minste 24 uur vrij van klachten bent. Ben je ernstig ziek of heb je medische hulp nodig? Bel direct de huisarts, ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe.
Deze informatie krijg je in de teststraat ook mee in de vorm van een folder.

De uitslag is meestal de volgende dag (uiterlijk binnen 48 uur) bekend
Hierover wordt je gebeld. Als de uitslag van de test positief is, ben je besmet met het coronavirus. GGD Drenthe belt je dan ook, binnen 24 uur na je testuitslag, om de leefregels voor isolatie te bespreken en het bron- en contactonderzoek te starten.
 

Als de uitslag van de test negatief is, was je bij het afnemen van de test niet besmet met het coronavirus. Blijf wel alert op klachten, want je kunt alsnog besmet raken.

Wat is bron- en contactonderzoek?
Bij alle mensen die positief getest zijn, doen we bron- en contactonderzoek. Ook als je niet door de GGD getest bent, maar bijvoorbeeld in het ziekenhuis of door de huisarts. De contactonderzoeker van de GGD neemt zo snel mogelijk (binnen 24 uur) contact met je op en bespreekt wat de mogelijke bron van besmetting is en met wie je in nauw contact bent geweest. Ook voor de mensen waarmee je in contact bent geweest gelden bepaalde leefregels. Wanneer nodig worden zij ook getest. Hiermee helpen we samen voorkomen dat er meer mensen besmet raken met het virus. Dit is belangrijk om het virus ook de komende tijd onder controle te houden.

Er zijn geen kosten verbonden aan de test
De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD hoef je niet zelf te betalen. 

We testen NIET of je corona hebt gehad

De test die laat zien of je corona hebt doorgemaakt is nog niet betrouwbaar en wordt daarom ook niet gebruikt voor patiënten. De kwaliteit van deze testen wordt momenteel onderzocht. Daarnaast is het op dit moment nog onbekend of je ook beschermd bent tegen het virus wanneer je de ziekte al eens hebt gehad. Je kunt mogelijk dus opnieuw besmet raken. Dit maakt het doen van zo’n test weinig zinvol.

 

Kijk voor meer informatie ook op rijksoverheid.nl/coronavirus.


Alleen samen krijgen we corona onder controle