Naamloos document
Naamloos document
Afspraak maken voor een coronatest? Bel dan 0800- 1202 (dagelijks, 08.00-20.00 uur).

Testen op het coronavirus

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Testen heeft geen zin als je geen klachten hebt
We testen alleen mensen die klachten hebben. De kans dat je corona hebt zonder klachten is erg klein.

GGD'en en huisartsen kunnen daarnaast geen verklaring afgeven over of je vrij of genezen bent van COVID-19. Mocht je zo’n verklaring nodig hebben, neem dan voor informatie hierover contact op met degene die dit van je eist. Het doel van het testen door de GGD is het zoveel mogelijk indammen van het virus: het vinden van besmettingen, zodat bron- en contactonderzoek kan worden opgestart om verspreiding te helpen voorkomen.

Heb je algemene vragen over het coronavirus? 
Bel dan naar 0800-1351.

Bel alleen voor een testafspraak met 0800-1202 (voor alle leeftijden)
Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8:00 en 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt bij een GGD-testlocatie in jouw buurt. 
Klik hier voor specifieke informatie over het maken van een testafspraak voor kinderen.
Testing children for coronavirus (EN)

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek (bijvoorbeeld hoge koorts of benauwd)? 
Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112. 

Naamloos document

 

Hoe gaat het testen op de GGD-testlocaties?
GGD Drenthe heeft ruim voldoende testcapaciteit en twee vaste testlocaties (Assen en Emmen) en een mobiele testfaciliteit. Ter plaatse is bewegwijzering aanwezig. Je kunt alleen op afspraak met de auto, de fiets of lopend door de teststraat. Kom bij voorkeur niet met het openbaar vervoer.

  • De testlocatie in Assen, aan de Mien Ruysweg 1, is elke dag van de week geopend.
  • De testlocatie in Emmen, aan de Nijbracht 43a (brandweerkazerne), is van maandag t/m vrijdag geopend. 

  • De mobiele testfaciliteit is bedoeld om snel ter plaatse te zijn en te testen in het geval van een uitbraak. Zolang dit niet het geval is zet de GGD de mobiele faciliteit vanaf half augustus in Meppel in. De mobiele testfaciliteit komt op het voormalig terrein van Houthandel Jan Sok aan de Jan Huygen van Linschotenstraat. De dagen waarop je daar getest kunt worden, zijn op dit moment nog niet bekend.

Het testen gaat snel
Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten. We vragen je naam, telefoonnummer en BSN en nemen met een wattenstaafje keel- en neusslijm af. Daarna kun je alweer naar huis. Om te laten onderzoeken of je op dat moment het coronavirus hebt, sturen we dit slijm naar een microbiologisch laboratorium.
 

Soms kan je ook thuis getest worden
In sommige gevallen – bijvoorbeeld om medische redenen - is het ook mogelijk om thuis getest te worden. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD. Door te werken met testlocaties kunnen we dagelijks grote aantallen testen afnemen. Thuis testen vraagt veel meer tijd én beschermingsmiddelen. Daarom is het een uitzondering.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

  • thuis blijft;
  • geen fysiek contact hebt met anderen (houd 1,5 meter afstand, ook in huis);
  • iemand anders zonder klachten boodschappen voor je laat doen;
  • een overzicht maakt van je contacten (vanaf twee dagen voor de start van de klachten).

Heb je koorts of ben je benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven. Je blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten  EN je ten minste 24 uur vrij van klachten bent. Ben je ernstig ziek of heb je medische hulp nodig? Bel direct de huisarts, ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe.
Deze informatie krijg je in de teststraat ook mee in de vorm van een folder (klik hier).

De uitslag is (bijna altijd) binnen 48 uur bekend
Hierover word je tussen 8:00 - 20:00u gebeld door het landelijke call center. Bel niet zelf voor de uitslag: je kunt hier - vanwege privacy - alleen over gebeld worden.

  • Als de uitslag van de test positief is, ben je besmet met het coronavirus. GGD Drenthe belt je dan ook, binnen 24 uur na je testuitslag, om de leefregels voor isolatie te bespreken en het bron- en contactonderzoek te starten.  

  • Als de uitslag van de test negatief is, was je bij het afnemen van de test niet besmet met het coronavirus. Blijf wel alert op klachten, want je kunt alsnog besmet raken.

Wat is bron- en contactonderzoek?
Bij alle mensen die positief getest zijn, doen we bron- en contactonderzoek. Ook als je niet door de GGD getest bent, maar bijvoorbeeld in het ziekenhuis of door de huisarts. De contactonderzoeker van de GGD neemt zo snel mogelijk (binnen 24 uur nadat je de uitslag kreeg) contact met je op en bespreekt wat de mogelijke bron van besmetting is en met wie je in nauw contact bent geweest. Ook voor de mensen waarmee je in contact bent geweest gelden bepaalde leefregels. Wanneer nodig worden zij ook getest. Hiermee helpen we samen voorkomen dat er meer mensen besmet raken met het virus. Dit is belangrijk om het virus ook de komende tijd onder controle te houden. 
Klik hier om meer te lezen over bron- en contactonderzoek

Er zijn geen kosten verbonden aan de test
De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD hoef je niet zelf te betalen. 

We testen NIET of je corona hebt gehad

De test die laat zien of je corona hebt doorgemaakt is nog niet betrouwbaar en wordt daarom ook niet gebruikt voor patiënten. De kwaliteit van deze testen wordt momenteel onderzocht. Daarnaast is het op dit moment nog onbekend of je ook beschermd bent tegen het virus wanneer je de ziekte al eens hebt gehad. Je kunt mogelijk dus opnieuw besmet raken. Dit maakt het doen van zo’n test weinig zinvol.

 

Kijk voor meer informatie ook op rijksoverheid.nl/coronavirus.


Alleen samen krijgen we corona onder controle