Gezond in en om huis

Het moment waarop we weer wat meer binnen leven dan buiten komt er alweer aan! De kachel gaat weer aan, we hebben bij een heftige regenbui een lekkage en door de kou zijn de ramen eerder dicht dan open. Terwijl frisse lucht heel belangrijk is om gezond te leven. Hieronder leest u tips hoe u uw huis gezond kunt houden.

Ventilatie 

Om de lucht in uw huis gezond te houden is het belangrijk dat u goed ventileert.  We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Even flink de ramen open en lekker de frisse wind naar binnen. Dat voelt even fijn. Maar al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als u uw huis doorlopend ventileert.  Maar hoe ventileert u uw huis nu goed?

Vocht en schimmel

Een vochtige woning is te herkennen aan een muffe geur in huis, zichtbare vochtplekken en/of schimmelplekken. Vochtproblemen in een woning ontstaan  door onvoldoende ventilatie, of door een bouwkundig gebrek. Wat voor klachten kunt u krijgen en hoe voorkomt u vocht en schimmel in huis?

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO), is een gas dat u niet kunt zien of ruiken, maar wel giftig is en zelfs dodelijk kan zijn. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen, zoals olie, gas en hout. Hoe herkent u gezondheidsklachten en wat kunt u doen om ze te voorkomen?

Openhaard, houtkachels en vuurkorfen

Er is niets gezelligers dan een openhaard of in de kou rondom de vuurkorf. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om hinder door rook in uw omgeving te beperken.

PUR isolatie

PUR (poly-urethaan) is een schuim dat wordt gebruikt om kieren en gaten te vullen. Daarnaast wordt het gebruikt als isolatiemiddel onder vloeren. Tijdens en kort na het aanbrengen geeft PUR-schuim een scherpe geur af die stekend kan werken op ogen, neus en keel. Na goed uitharden van het schuim verdwijnt deze geur. Wat de mogelijke gezondheidsrisico's zijn van PUR en wat de GGD hier in doet, leest u hier.

Asbest

Asbest is tot de jaren ‘90 vaak toegepast om zijn gunstige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen, isolerend en bovendien goedkoop. Sinds juli 1993 zijn de meeste toepassingen van asbest verboden om het risico van blootstelling zoveel mogelijk te beperken. Welke gezondheidsrisico’s zijn er en wat kunt u zelf doen als u met asbest in aanraking komt?

Kwik

Kwik is het enige metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is. Het komt onder andere voor in kwikthermometers, -barometer, -bloeddrukmeter, spaar- en TL-lampen. Pas dus op als deze breken, want hierbij komt kwik vrij. Kwik hecht zich gemakkelijk aan textiel en schoenzolen. Kwik verdampt gemakkelijk en langzaam en hierbij komt kwikdamp vrij. Het inademen van kwikdamp kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat de kwik snel en adequaat wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen.