Gezond in en om huis

Gezond wonen is belangrijk. Dit kunt u doen door voldoende te ventileren, te letten op de luchtvochtigheid in huis en door huisstofmijt en ongedierte te voorkomen. Hieronder leest u tips hoe u uw huis gezond kunt houden.

Ventileren tegen vocht en schimmel

De kwaliteit van de lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid. Bij onvoldoende frisse lucht kunt u last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, allergieën of luchtwegen. Om de lucht in huis gezond te houden is het belangrijk om te ventileren. Lees hier onze tips om uw huis goed te ventileren.

Door goed te ventileren, verkleint u de kans op vocht en schimmel. Een vochtige woning is te herkennen aan een muffe geur in huis en zichtbare vocht- of schimmelplekken. Lees meer over de gezondheidsrisico’s en manieren om vocht en schimmel te voorkomen.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een giftig gas dat u niet kunt zien of ruiken. Het ontstaat door onvolledige verbranding van gas in geisers en cv-ketels. Lees meer over de klachten en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Houtrook

Heeft u een houtkachel of een open haard? Dan is het goed om te weten dat rook gevaarlijke stoffen bevat. Niet alleen uzelf, maar ook uw buurtgenoten kunnen last hebben van de houtrook uit uw kachel. Lees onze tips om verstandig te stoken.

Geluidsoverlast

Geluid heeft een grote invloed op mensen en hun leefomgeving, zowel in positieve als negatieve zin. Natuurgeluiden en muziek kunnen als heel prettig worden ervaren, maar geluid wordt hinderlijk als het langdurig, hard en ongewenst is. Lees hier meer over de invloed van geluid op de gezondheid.

PUR-isolatie

PUR is een schuim dat wordt gebruikt om kieren en gaten te vullen en als isolatiemiddel onder vloeren. Tijdens en kort na het aanbrengen, veroorzaakt PUR-schuim een scherpe geur die stekend kan werken op ogen, neus en keel. Lees meer over de gezondheidsrisico's van PUR.

Asbest

Als asbesthoudend materiaal intact is, dan is er geen gevaar voor de gezondheid. Maar wanneer het beschadigt, kunnen er asbestvezels loskomen. Losse asbestvezels die in de lucht zweven vormen een risico voor uw gezondheid. Lees meer over de gezondheidsrisico’s en wat te doen als u met asbest in aanraking komt.

Kwik

Kwik komt voor in kwikthermometers, -barometers, -bloeddrukmeters, spaar- en TL-lampen. Zodra deze breken, komt er kwik vrij. Meestal komt er weinig kwik vrij, zoals bij een spaarlamp of thermometer. Bij het breken van een barometer of bloeddrukmeter kan veel kwik vrijkomen. Het inademen van kwikdamp kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Lees meer over de risico’s en de maatregelen die u kunt treffen.

Contact

Neem contact op met uw huisarts als u gezondheidsklachten heeft door het klimaat in uw woning. Wilt u advies over het verbeteren van uw woning? Neem dan contact op met ons team Milieu en Gezondheid via 0592 - 306 300 of mail naar milieuengezondheid@ggddrenthe.nl.