Verstandig stoken

Een knisperend vuurtje in de open haard, houtkachel of vuurkorf: veel mensen vinden het gezellig. Toch kan rook van houtvuur hinderlijk zijn. Soms krijgen mensen er gezondheidsklachten door. Wij geven u graag tips om verstandig te stoken, voor u en uw omgeving.

Houtrook en gezondheid

Rook is altijd ongezond. Daarom is het goed om blootstelling zoveel mogelijk te beperken. Niet alleen uzelf, maar ook uw buurtgenoten kunnen last hebben van de rook uit uw kachel. Houtrook kan gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, slaperigheid en vermoeidheid veroorzaken. Soms hebben mensen last van de geur. Ook kunnen luchtwegklachten ontstaan.

Ouderen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, behoren tot de gevoeligste groepen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen, ook bij kleine hoeveelheden houtrook.

Wat kunt u doen bij overlast

Heeft u last van de open haard of houtkachel van uw buren? Ga hierover in gesprek. U kunt hierbij gebruikmaken van onze tips voor de stoker. Als de situatie niet verbetert dan kunt u de volgende stappen ondernemen.  

Wat kan de GGD voor u betekenen?

De GGD’en in Nederland zijn zich bewust van het probleem van houtrookoverlast en de gezondheidseffecten die dat kan opleveren. Op verschillende manieren wordt dit onder de aandacht gebracht. We geven informatie over de mogelijke gezondheidseffecten en denken graag met u mee als u last heeft van houtrook in uw omgeving. Hierbij kunnen wij geen maatregelen afdwingen richting stoker(s) of gemeente.

De GGD doet geen luchtmetingen. Er zijn adviesbureaus die metingen kunnen uitvoeren, maar die zijn op dit moment nog niet geschikt om in te zetten bij het bepalen van hinder door houtrook. Hiervoor is eerst meer onderzoek nodig.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over houtrook en gezondheid.